Companii

Air-bag-uri TRW Automotive la Timisoara

09.02.2006, 20:30 1515

Compania TRW Automotive Safety Systems, subsidiara a grupului american TRW Automotive care activeaza in industria componentelor auto, va incepe anul acesta sa produca la Timisoara volane si air-bag-uri pentru marii producatori auto.

Productia de air-bag-uri va demara luna aceasta, investitia necesara pentru acest proiect fiind de aproximativ 1,2 milioane de euro. Oficialii firmei spun ca principalul client pe acest segment va fi compania franceza Renault.

In ceea ce priveste productia de volane, aceasta va incepe in aprilie, clientii finali urmand sa fie Volkswagen, BMW si Mercedes. Pana acum, la Timisoara se realizau doar procesele de imbracare a scheletului volanului in spuma poliuretanica si de imbracare in piele, din aprilie urmand sa fie introdusa in productie si procesul de turnare a scheletului din magneziu si aluminiu, adica realizarea produsului integrat.

"Noul proiect face parte din strategia de dezvoltare pentru punctul de productie din Romania. Clientii cu care vom lucra sunt deja in portofoliul concernului TRW, iar comenzile vor insemna o redistribuire a unei parti din activitatile similare realizate in alte fabrici din Europa", a declarat pentru ZF Transilvania Giuseppe Pappalardo, directorul general al TRW Automotive Safety Systems din Timisoara.

Potrivit conducerii companiei, in 2006, capacitatile de productie pentru coasere in piele vor ajunge la 950.000 de volane, cu 520.000 mai multe decat in 2005, iar pentru sectia de invelire in spuma productia va creste de la 80.000 de volane in 2005 la 750.000 de repere anul acesta.

In plus, introducerea in productie a celor doua repere va determina cresterea numarului de angajati de la 921 la 1.250 de oameni pana in decembrie 2006.

In octombrie anul trecut, TRW Automotive Romania a realizat o majorare de capital in valoare de cinci milioane de euro. O parte din aceasta suma a fost orientata spre derularea celor doua proiecte de productie, cealalta fiind destinata nevoilor curente ale companiei. Fabrica TRW din Romania are o suprafata de peste 3.800 de metri patrati, iar investitia in locatie si utilaje s-a cifrat la aproximativ 16 milioane de euro.

Primul an de functionare, 2004, a insemnat pentru companie, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, realizarea unei cifre de afaceri de 6,8 milioane de euro si a unui profit brut de 1,8 mil. euro.

Reprezentantii TRW Automotive Romania nu au dorit sa faca aprecieri legate de evolutia companiei in anul care a trecut si nici estimari privind rezultatele financiare pentru acest an. Punctul de productie din Romania are o suprafata de peste 3.800 de metri patrati, iar investitia in locatie si utilaje s-a cifrat la aproximativ 16 mil. euro.

In prezent, toata productia realizata in Romania este livrata catre TRW Ashaffenburg GmbH si de-abia apoi catre clientul final. "Pe viitor intentionam ca produsele sa ajunga din fabrica direct la beneficiar. Acest proces va fi demarat anul acesta, iar primul beneficiar cu care vom colabora in acest fel este BMW, urmand ca de anul viitor sa livram produsele direct clientului final", a precizat Elena Sere, directorul economic al firmei. Compania TRW Automotive Holdings are sediul central in Livonia, Michigan. Compania are un numar de aproximativ 60.000 de angajati, in 24 de tari si a realizat in 2004 vanzari totale de 12 miliarde de dolari. Printre produsele realizate in fabricile sale se numara sisteme integrate de directie, sisteme de suspensie, sisteme de franare, air-bag-uri si centuri de siguranta. In Europa, compania are subsidiare in Austria, Cehia, Polonia, Turcia, Franta, Germania, Italia, Spania, Portugalia si Marea Britanie.

Analistii apreciaza ca domeniul componentelor pentru industria auto va continua, ca si in 2005, sa atraga cele mai multe investitii straine anul acesta.

anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO