Companii

Cum a ajuns schema de 40 mld. lei din energie un dezastru economic: „Statul compensează dezmăţul furnizorilor. Sunt companii care nu cumpără nimic transparent pe bursă, dar vin cu oferte de vânzare. Contractele directe se văd“

Cu excepţia a 34 de mari consumatori de energie, printre care se numără Alro, Azomureş şi Liberty Galaţi, toate companiile din România, circa 800.000, primesc energia la un preţ de 1.000 de lei/MWh, cu TVA. Problema este că pe bursă preţul spot pur al energiei era la finalul săptămânii trecute de 2.500 de lei/MWh. Diferenţa o acoperă statul.

România a interzis prin lege contractarea directă a producţiei de energie după ce în anii 2000 Hidroelectrica, cea mai mare societate producătoare din România, a fost căpuşată prin contractele bilaterale, compania intrând de altfel în 2012 în insolvenţă. După această „secetă“, din 2020, într-un cadru legislativ care lasă loc la multe interpretări, contractele directe se pot face din nou în afara bursei de energie, în condiţii netransparente, fix în plină criză a energiei.

Cu excepţia a 34 de mari consumatori de energie, printre care se numără Alro, Azomureş şi Liberty Galaţi, toate companiile din România, circa 800.000, primesc energia la un preţ de 1.000 de lei/MWh, cu TVA. Problema este că pe bursă preţul spot pur al energiei era la finalul săptămânii trecute de 2.500 de lei/MWh. Diferenţa o acoperă statul. România a interzis prin lege contractarea directă a producţiei de energie după ce în anii 2000 Hidroelectrica, cea mai mare societate producătoare din România, a fost căpuşată prin contractele bilaterale, compania intrând de altfel în 2012 în insolvenţă. După această „secetă“, din 2020, într-un cadru legislativ care lasă loc la multe interpretări, contractele directe se pot face din nou în afara bursei de energie, în condiţii netransparente, fix în plină criză a energiei.

Autor: Roxana Petrescu

28.08.2022, 09:53 2308

♦ România riscă să aibă una dintre cele mai păguboase scheme de sprijin pentru facturile la energie la nivel european, însăşi structura ei ducând preţurile în sus ♦ Din 2021 au început să se încheie din nou contracte directe de achiziţie de energie în afara bursei ♦ Aproape toţi consumatorii din România intră în schema din sprijin, inclusiv cei noncasnici, cu excepţia a 34 de mari companii ♦ În România sunt însă 800.000 de companii care au acum un preţ al energiei plafonat la 1.000 de lei pe MWh, cu TVA inclusă ♦ Vineri, energia pură, fără nicio taxă, se vindea la 2.500 de lei/MWh.

„Preţurile sunt cele care sunt acum pentru că statul recunoaşte costul de achiziţie al furnizorului. Practic, pe bani publici, statul român compensează dezmăţul furnizorilor“, spune un specialist din piaţa energiei.

România are în aplicare o schemă de sprijin pentru facturile la energie în perioada aprilie 2022-martie 2023, bazată pe un sistem de plafonare a preţului. Astfel, potrivit OUG 27/2022, consumatorii casnici nu pot plăti mai mult de 800 de lei/MWh, cu TVA inclusă, iar cei noncasnici au setat ca prag 1.000 lei/MWh, cu TVA inclusă. Cu excepţia a 34 de mari consumatori de energie, printre care se numără Alro, Azomureş şi Liberty Galaţi, toate companiile din România, circa 800.000, primesc energia la acel preţ de 1.000 de lei/MWh. Problema este că pe bursă preţul spot pur era la finalul săptămânii trecute de 2.500 de lei/MWh, fără alte taxe. Diferenţa dintre costul de achiziţie al furnizorului şi plafonul recunoscut de statul român este plătită de stat, din bani publici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO