Companii

Ajustare de pret: mall de 185 de milioane de euro vandut pe 1 euro la stadiul de "betoane"

Primul termen pentru finalizarea mallului Polus Center Constanta era sfarsitul anului 2008, insa cel mai probabil centrul comercial va fi deschis anul viitor

Primul termen pentru finalizarea mallului Polus Center Constanta era sfarsitul anului 2008, insa cel mai probabil centrul comercial va fi deschis anul viitor

01.06.2010, 23:19 67

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai puternicinvestitor pe piata imobiliara locala, a preluat integral proiectulmallului Polus Center din Constanta pentru un pret de 1 euro,asumandu-si totodata datoriile de circa 40 de mil. euro ale firmeicare se ocupa de realizarea proiectului.

Polus Center Constanta era dezvoltat de catre compania maghiaraTriGranit, prin intermediul firmei Tripont Invest, iar cele douacompanii ajunsesera la o intelegere inca din martie 2007 pentruvanzarea mallului pentru 185 mil. euro la momentul finalizarii.

Tranzactia urma sa fie realizata treptat, pe masura ceconstructia avansa, dar criza actuala a schimbat complet pozitiileinvestitorilor si a ajustat preturile.

"Tranzactia a fost semnata recent, iar pretul platit a fost unulsimbolic, de 1 euro, Immoeast urmand sa preia datoriile de circa 40de milioane de euro ale firmei dezvoltatoare", au declarat pentruZF surse din piata imobiliara.

Cea mai mare parte a datoriilor firmei Tripont este reprezentatade un imprumut de 38 mil. euro obtinut de la OTP Bank Ungariapentru lucrari de constructie.

Immoeast detinea deja o participatie de 15% in proiectul de laConstanta, care va avea ca principala ancora un hipermarket Auchan,spatiul pentru viitorul magazin fiind cumparat recent de catreretailerul francez. Constructia centrului comercial se afla lastadiul in care structura este aproape ridicata, urmand a fiinchisi peretii viitorului mall si montat acoperisul. Primul termenpentru finalizarea mallului era sfarsitul anului 2008. Ulterior,reprezentantii TriGranit au anuntat ca intentioneaza sa deschidamallul in acest an, dar cel mai probabil inaugurarea va avea loc inprima parte a anului viitor. Contactati pentru a oferi detaliidespre tranzactie, reprezentantii TriGranit si ai Immoeast nu aucomentat informatiile pana la inchiderea editiei.

Aproape de intrarea in statiunea Mamaia

Proiectul este situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, la aproximativtrei kilometri de intrarea in statiunea Mamaia si in apropiereaunui magazin Metro. Reprezentantii TriGranit spuneau ca existadiferite tipuri de contracte pentru 60% din suprafata mallului, daracestea trebuie reevaluate, in conditiile in care piata de retail asuferit modificari dramatice. Investitia in proiectul de laConstanta era estimata la 140 mil. euro, bani in care erau inclusecosturile de amenajare a magazinelor.

Immoeast si TriGranit sunt la a doua tranzactie pe piata locala,austriecii platind in urma cu trei ani 210 mil. euro pentru a-sitrece in portofoliu mallul Polus Center din Cluj, unul dintre celemai mari din afara Capitalei.

Al treilea mall preluat integral in acestan

Immoeast se afla la cea de-a treia tranzactie cu actiuni incentre comerciale in acest an, dupa ce a preluat integral siproiectele West Gate Center din Craiova si Euromall Galati, aflate,de asemenea, in diferite stadii de construire. Pana la sfarsitulanului austriecii ar urma sa mai cumpere integral si proiectul GoldPlaza din Baia Mare, a carui deschidere este programata pentrutoamna acestui an.

Austriecii au un portofoliu imobiliar local evaluat la aproapeun miliard de euro, in care sunt cuprinse si trei mallurioperationale - Polus Cluj, Euromall Pitesti si Armonia Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO