Companii

Alarma a politiei: Romania, producator de droguri sintetice?

11.09.2003, 00:00 38



Romania va deveni o tara producatoare de droguri sintetice, din cauza industriei chimice insuficient controlate si a unei industrii farmaceutice insuficient cunoscute, a declarat chestorul principal Damian Miclea, seful Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog.



"Nu mai suntem o tara de tranzit, ci si una de consum", a avertizat Miclea, intr-o conferinta de presa organizata de Agentia Nationala Antidrog, la sfarsitul unui curs finantat de Comisia Europeana, destinat pregatirii politistilor pentru distrugerea laboratoarelor clandestine de fabricare a drogurilor sintetice.



Chestorul principal Damian Miclea a precizat ca transformarea Romaniei in tara de consum este confirmata si de cantitatea totala de aproape trei sute de kilograme de droguri confiscate de politistii romani in primul semestru al acestui an.



El a mai adaugat ca in Romania au fost descoperite cinci laboratoare clandestine de fabricare a drogurilor - ultimul de acest gen in judetul Botosani - dar politistii au informatii ca mai exista si altele. Potrivit directorului general al DGCCOA, in toate cele 41 de judete si in toate sectoarele Capitalei au fost infiintate, de curand, Servicii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, unde vor lucra, in total, peste 470 de politisti, care vor fi pregatiti si pentru a interveni si a distruge laboratoarele de fabricare a drogurilor sintetice. Totodata, el a precizat ca politistii au luat masuri mai stricte de supraveghere a precursorilor, acestia putand fi utilizati legal, dar cu regim special, de regula, in fabricarea medicamentelor.



Atat cursul, cat si dotarea cu echipamente fac parte dintr-un proiect finantat de Comisia Europeana, pentru a oferi asistenta statelor candidate la aderarea la Uniune. Potrivit lui Andre Elissen (foto) - directorul programului Phare "Multi-Beneficiary droguri sintetice si precursori" - contractorul principal al proiectului la realizarea caruia participa patru state membre UE - Suedia, Marea Britanie, Germania si Olanda - este Ministerul Justitiei din Olanda.



El a apreciat ca drogurile sintetice reprezinta o problema in intreaga lume, adaugand ca laboratoarele de fabricare a drogurilor sintetice folosesc o multime de substante periculoase, care pot provoca chiar explozii.



Potrivit lui Andre Elissen, exista o productie mare de droguri sintetice in tari din Europa de Vest ca Olanda sau Suedia, dar infractorii au gasit locuri propice pentru infiintarea unor astfel de laboratoare si in alte state. Astfel ca au fost descoperite apoi laboratoare clandestine de fabricare a drogurilor sintetice in tot vestul Europei. "Dar, in acest moment, avem informatii ca productia se extinde catre Europa Centrala si de Est", a mai adaugat Elissen.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO