Companii

Alba-neagra cu sechestrul Lukoil: dublă măsură sau scenariu electoral?

Alba-neagra cu sechestrul Lukoil: dublă măsură sau...

Autor: Roxana Petrescu, Radu Bostan

08.10.2014, 00:07 1037

La nici măcar 24 de ore după ce pre­mie­rul Victor Ponta a intervenit în fa­voarea celor 3.500 de locuri de muncă pe care ruşii de la Lukoil le au în România, seches­trul care oprise activitatea ra­finăriei Petrotel-Lukoil a fost ri­di­cat par­ţial, astfel încât uni­tatea în care lu­crea­ză de fapt circa 470 de oameni şi care din 2008 a strâns pier­deri de 580 mil. euro, să-şi poa­tă relua ope­raţiunile.

Inter­venţia în pre­mie­ră a fos­tului pro­cu­ror Victor Ponta în cel mai ma­re caz de spălare de ba­ni­ şi eva­ziu­ne fiscală din Ro­mâ­nia, în care pre­ju­diciul a fost evaluat la 230 mil. euro, şi ridicarea peste noap­te a se­ches­trului ridică însă mul­te semne de în­tre­bare. De ce pentru nu­meroa­sele firme ro­mâ­neşti decapi­ta­te prin in­ves­ti­gaţii de evaziune sau spă­­lare de bani nu a intervenit ni­meni în fa­voa­rea mi­ilor de anga­jaţi, cât de se­rios este în­treg dosarul Lukoil dacă numai în câ­teva ore se­chestrul a fost ridicat, cum se înscrie mă­sura în cro­no­logia ul­ti­me­lor eve­ni­men­te de pe scena poli­ti­că, aflată în plină cam­pa­nie elec­to­ra­lă, prin­tre care se nu­mă­ră vizita pre­mie­rului în SUA sau es­ca­ladarea pro­blemelor în alimen­ta­rea cu gaze de la Gaz­prom?

Evenimen­tele din ul­ti­mele zile pot in­di­ca fap­tul că de la cel mai înalt nivel există o dublă mă­su­ră privind modul în care este tratat capitalul românesc şi cel străin în situaţii si­mi­lare în care prejudiciatul este contribuabilul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO