Companii

Albalact vrea să muşte şi mai mult din industria de un miliard de euro a lactatelor: a intrat cu laptele Zuzu pe piaţa produselor bio

Albalact vrea să muşte şi mai mult din industria de un...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.12.2018, 16:39 1568

Albalact, liderul pieţei de lactate, a intrat pe categoria laptelui bio cu brandul Zuzu, pariind astfel pe o categorie care începe să câştige tot mai mult teren într-o industrie estimată la un miliard de euro anual. Astfel, Albalact intră pe un segment unde sunt mai sunt prezenţi şi alţi jucători importanţi precum Olympus, Napolact (FrieslandCampina), LaDorna sau Monor. De asemenea, şi Covalact, companie cu acelaşi proprietar ca Albalact, a intrat anul trecut pe piaţa lactatelor bio.

Conform da­te­lor centra­lizate de ZF, în Româ­nia sunt mai puţin de 10 pro­ducători de lac­tate bio, cei mai mulţi făcân­du-şi loc în topul celor mai mari 15 ju­că­tori din industria de profil din România după cifra de afaceri. Cu toate că nu­mă­rul de companii producătoare de lactate bio a crescut în ultimii ani, România mai are mult până va prinde din urmă ţări pre­cum Italia, Franţa, Spania sau Marea Britanie, unde nu­mă­rul fabricilor de lac­ta­te certificate ecologic este de câteva sute. Estimările ZF arată că piaţa lactatelor bio se ridică la circa 10 mil. euro anual.

Albalact a ajuns la o cifră de afaceri de 590 de milioane de lei (128 mil. euro), în creştere cu aproape 12% faţă de anul precedent.

Grupul Albalact a fost cumpărat de către Lactalis în urmă cu doi ani, prin această achiziţie grupul francez adjude­cându-şi poziţia de lider pe piaţa locală de lactate. La scurt timp, a urmat achiziţia Covalact, un alt jucător important de pe piaţă.  

 De altfel, francezii au intrat în România acum circa un deceniu tot printr-o achiziţie, cea a LaDorna, de la omul de afaceri Jean Valvis. 

În urma acestui proces de achiziţii început în 2008 cu brandul creat de Jean Valvis, Lactalis ajunge la o cifră de afaceri cumulată de peste 250 de milioane de euro în 2017, conform calculelor ZF. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO