Companii

Albarosa, Cefin: A trebuit sa reinventam toata compania

Albarosa, Cefin: A trebuit sa reinventam toata compania
05.05.2010, 23:14 190

Stefano Albarosa, care conduce grupul Cefin cu activitati indomeniul auto si imobiliar, a desfasurat anul trecut un program derestructurare care a redus numarul de angajati si costurileoperationale cu 30%, respectiv 40%, in timp ce cifra de afaceri acoborat de la 216,5 mil. euro la 90 mil. euro.

"Impactul crizei asupra pietei vehiculelor comerciale a fostdramatic, pentru ca anul trecut s-a ajuns la nivelul lui 2003 inpiata vehiculelor comerciale. Spun dramatic pentru ca a depasitcriza din 1973, cand a explodat pretul petrolului, si a ajuns la oscadere de 70%in Romania si de 50% in Europa, la fel ca dupa alDoilea Razboi Mondial", a declarat Albarosa. El a aratat ca piatade vehicule comerciale are o evolutie care depinde in mare parte deperioada de inlocuire a flotelor companiilor de transport siinregistreaza varfuri o data la 4-5 ani, cat este durata medie deexploatare a unui autocamion sau vehicul de distributie. In cursulanului trecut majoritatea companiilor de transport locale au sistatinvestitiile in reinnoirea sau cresterea flotelor conservandresursele financiare, iar vanzarile de vehicule noi au fostinfluentate si de limitarea accesului la finantare si de contractiacererii din piata de transporturi.

"De la 3,3 miliarde de euro in 2007 -2008 anul trecut am ajunsla o piata locala de 812 milioane de euro, adica nivelul din 2003.Cererea s-a realiniat si cred ca vom auzi foarte des acest cuvantde acum inainte", a spus Albarosa. Potrivit previziunilor Cefin,vanzarile de autovehicule comerciale ar trebui sa revina in termende trei ani la 75% din volumul din 2008, intrucat sectorultransporturilor s-a comprimat cu doar 25%, iar transportatorii vortrebui sa isi inlocuiasca flotele pe masura ce vehiculele seuzeaza.

"A existat o presiune de eliminare a stocurilor, iar marjele devanzare s-au contractat cu 95%. Pentru ca a fost o criza mondiala,stocurile nu au putut insa fi mutate in alte tari, cum a fost inPolonia in 1994 sau in Rusia", a adaugat Albarosa.

2009 a taiat 127 mil. euro din businessulCefin

Afacerile celui mai mare dealer Iveco s-au comprimat anul trecutin toate diviziile, cele mai stabile ramanand activitatilepostvanzare si de vanzare de componente auto. In urma reducerii cumai mult de 60% a cifrei de afaceri Cefin a disponibilizataproximativ 250 de angajati.

"Pentru ca am oprit extinderea, am avut mai mult timp sa facemcurat in business. A trebuit sa reinventam toata compania si amschimbat modul de abordare a problemelor. A trebuit in primul randsa adaptam capacitatea de vanzare la cheltuieli si sa mentinemacoperirea", a completat Albarosa. Astfel, Cefin a blocat anultrecut investitiile si a inchis trei puncte de lucru, inTargu-Mures, Oradea si Bucuresti, care erau deschise de putintimp.

Planul de afaceri pentru anul in curs al Cefin prevede ocrestere a vanzarilor cu 27%, la 114 mil. euro si profitoperational de 3,3 milioane de euro. Totodata, in planul luiAlbarosa intra si reducerea datoriilor grupului de la circa 21 demilioane la mai putin de 15 mil. euro. "Nu credem ca am depasitcriza, dar partea majora a trecut. Datorita restructurariicapacitatea noastra de a produce EBITDA a crescut si suntem primiicare ies din criza, pentru ca este nevoie de camioane in aproapetoate sectoarele."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO