♦ Suntem mai profitabili decât mallul, spun reprezentanţii pieţei Obor, cea mai cunoscută piaţă a Capitalei.
Toate drumurile duc la piaţa Obor, iar renumele său a depăşit de mult timp şi cu mult graniţele cartierului sau ale sectorului din care face parte. „Micii“ din Obor sunt astăzi carte de vizită, dar piaţa este mai mult de atât, un univers viu, colorat şi plin de poveşti de mic antreprenoriat din zona agricolă, reţeta de care România are nevoie ca să crească.
Indiferent de vremuri sau de vreme, piaţa rămâne deschisă. A fost deschisă în 2020, în timpul pandemiei de COVID-19, când era o criză sanitară, aşa cum e deschisă şi iarna, când frigul muşcă din oraş. Chiar dacă numărul producătorilor, comercianţilor şi al vânzătorilor scade la jumătate faţă de cel din timpul verii, activitatea continuă. Într-o zi de luni din ianuarie, tarabele sunt mai puţine, dar pline de culoare: salată verde, ceapă verde, ridichi, varză şi mere de toamnă, păstrate cu grijă, îşi aşteaptă cumpărătorii.
„În medie, avem 11.000 de clienţi pe zi. Luni este ziua cu cel mai mic număr de clienţi, 7.000, dar în weekend ajungem la 15.000 de clienţi pe zi şi în unele weekenduri chiar la 20.000 de clienţi pe zi. La noi clienţii vin cu plasa, lista de cumpărături şi banii. Ştiu exact ce vor să cumpere şi nu pierd timpul să se plimbe, ca la mall. Acolo pot sta patru ore şi să cumpere două cafele cu 30 de lei, la noi pot sta 30 de minute şi să cumpere ce au nevoie cu 200 de lei. Suntem mai profitabili decât mallul, din acest punct de vedere“, spun reprezentanţii Pieţei Obor.