Companii

Aleksander Kacprzyk, Managing Partner la Resource Partners, fondul de investiţii care a preluat recent 80% din Vola.ro: Continuăm să lucrăm la mai multe oportunităţi de investiţie în România şi vizăm minim o tranzacţie pe această piaţă, în viitorul apropiat

Aleksander Kacprzyk, Managing Partner la Resource...

Autor: Cristina Bellu

10.09.2024, 13:13 88

Resource Partners, unul dintre cei mai importanţi manageri regionali de fonduri de tip private equity din Europa Centrală şi de Est, vede în piaţa locală multiple oportunităţi de investiţii, şi estimează că o să încheie minim încă o tranzacţie în România, în viitorul apropiat, după ce, la începutul lunii septembrie, a preluat 80% din capitalul Vola.ro, liderul pieţei de turism online din România, cu prezenţă şi în pieţele din Polonia, Bulgaria şi Republica Moldova.

„Marcăm începutul investiţiilor în România, prin cel de-al treilea fond, cu o companie performantă precum Grupul ITH care include Vola.ro, liderul pieţei de turism online din România, cu prezenţă şi în Polonia, Bulgaria şi Republica Moldova, şi pe care o vom sprijini să-şi îndeplinească planurile de expansiune in pieţe internaţionale, chiar globale. Continuăm să lucrăm la mai multe oportunităţi de investiţie în România şi suntem dedicaţi să realizăm încă minim o tranzacţie pe această piaţă, in viitorul apropiat”, spune Aleksander Kacprzyk, Managing Partner la Resource Partners.

În urma recentei achiziţii, România îşi confirmă statutul de piaţă cheie pentru fonduri gestionate de Resource Partners, alături de Polonia. În afară de aceste două geografii, fondul mai investeşte în toate ţările din CEE  membre ale Uniunii Europene.

De altfel, România este o piaţă de desfacere şi pentru alte trei companii din portofoliul Resource Partners: 7Anna, Nesperta şi Buglo din Polonia şi Deeper din Lituania. 7Anna produce biciclete şi deţine brandurile Rondo, NS Bikes şi Crème, Nesperta este un producător de lacuri de unghii sub mărcile Semilac şi Hi Hybrid,iar Buglo produce mobilier pentru spaţiile de joacă. Deeper, o companie din Lituania, fabrică sonare şi bărci pentru pescuit. 

„Abordarea Resource Partners pe piaţa românească este puţin diferită faţă de Polonia şi presupune un grad mai ridicat de diversificare a sectoarelor. Căutăm să investim şi să sprijinim companiile care sunt capabile să devina lideri de piaţă şi să stimuleze inovarea în domeniile lor de activitate, fie prin progrese tehnologice, fie prin expansiune pe noi pieţe regionale şi globale. Investiţiile pe care le facem în companiile româneşti au o componentă de equity care variază între 7 şi 20 milioane de euro, la care pot fi adăugate finanţările bancare sau alte co-investiţii. În Europa Centrală şi de Est avem deja câteva oportunităţi avansate de investiţii la care lucrăm, din sectoarele de eCommerce şi de activităţi outdoor”, explică Miruna Popa, Investment Manager la Resource Partners.

În prezent, principalele investiţii ale Resource Partners sunt în Polonia, România şi Lituania şi sunt realizate în companii din sectorul de bunuri de consum şi servicii, cu accent în zona de eCommerce şi de transformare digitală. Fondul de investiţii urmăreşte companiile cu EBITDA mai mare de 1 milion de euro, care au perspective de scalare, o bază solidă de clienţi şi apetit pentru intrarea pe noi pieţe internationale.

“Vedem în piaţa românească mult potenţial, astfel că antreprenorii români pot găsi în noi un adevărat partener strategic pentru dezvoltarea companiei lor. Avem un istoric solid în susţinerea companiilor in care am investit prin extinderea internaţională, iar fiecare companie din portofoliul nostru actual vinde în prezent pe pieţele de export.”, completează Aleksander Kacprzyk.

De la înfiinţare, Resource Partners a strâns trei generaţii de fonduri de investiţii care depăşesc 500 milioane de euro, şi care au dus la investiţii, până acum, în 17 companii, 12 achiziţii add -n şi au generat 11 exit-uri.

Tranzacţia încheiată recent pe plan local de către Resource Partners vine într-un context de uşoară scădere a pieţei locale de fuziuni şi achiziţii, conform unui studiu recent publicat de EY. Astfel, în prima jumătate a 2024 au fost înregistrate 124 de tranzacţii cu o valoare totală estimată de 2,3 miliarde dolari, marcând o scădere de 6% în volum, faţă de cele 132 de tranzacţii (3,7 miliarde de dolari) înregistrate în perioada similară din 2023.