Companii

Alexandra Manciulea şi Rebecca Marina, Filip&Company: Care sunt noile condiţii pentru punerea în executare a titlurilor executorii valabil încheiate şi ce probleme pot să apară

Alexandra Manciulea şi Rebecca Marina, Filip&Company:...
14.09.2020, 11:11 346

Vineri, 11 septembrie 2020, a intrat in vigoare Legea nr. 196/2020 (“Legea 196/2020”) pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară şi pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (“Legea RNPM”).

Legea 196/2020 aduce schimbări substanţiale Legii RNPM, care se refera printre altele, la organizarea şi atribuţiile Autorităţii de Supraveghere a Registrului Naţional de Publicitate Mobiliară (“RNPM”), la atribuţiile, organizarea şi conflictul de interese în rândul operatorilor autorizaţi să realizeze înregistrări în RNPM, actualizarea taxelor colectate de stat din activitatea de publicitate mobiliară.

Noua lege cuprinde şi anumite prevederi legate de rolul RNPM în privinţa titlurilor executorii, care ne-au atras atenţia în mod deosebit şi asupra cărora vom insista în cele de urmează.

Înscrierea titlurilor executorii în RNPM

Una dintre cele mai importante modificări aduse Legii RNPM se referă la inserarea unei noi condiţii pentru punerea în executare a titlurilor executorii valabil încheiate, şi anume, înregistrarea acestora în RNPM. Potrivit textului de lege proaspăt intrat în vigoare, forma modificată a art. 4 alin. (3) prevede că:

Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate şi au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiţia înscrierii în Registru.”    

Această nouă condiţie privind executorialitatea titlurilor executorii are un potenţial disruptiv mare în practică având în vedere lipsa corelării cu normele similare din codul de procedură civilă, precum şi lista actelor normative potenţial impactate de această prevedere. O interpretare restrictivă, ad literam, a textului mai sus menţionat ar cere înregistrarea în RNPM a tuturor titlurilor executorii, indiferent dacă în cadrul legii speciale de reglementare a respectivului act, este sau nu prevăzută această obligaţie de publicitate şi de executorialitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO