Companii

Alexandru Baciu, proprietar, Transliberta Impex, Ferma Baciu: „Trebuie imperativ făcute perdele forestiere, înaintea irigatului“

Alexandru Baciu, Proprietar Transliberta Impex, Ferma Baciu: Ne aşteaptă un 2023 cu foarte mari provocări din punctul de vedere al schimbărilor climatice şi al incertitudinilor din piaţă.

Alexandru Baciu, Proprietar Transliberta Impex, Ferma Baciu: Ne aşteaptă un 2023 cu foarte mari provocări din punctul de vedere al schimbărilor climatice şi al incertitudinilor din piaţă.

Autor: Georgiana Mihalache

08.03.2023, 16:40 1837

♦ Pentru a preveni deşertificarea, pe lângă investiţii în irigaţii, fermierii trebuie să se gândească şi la perdele forestiere care să protejeze culturile de schimbările climatice.

Apa a devenit în ultimii ani din ce în ce mai mult o provocare pentru fermieri, iar irigaţiile, subiectul despre care se vorbeşte permanent în agricultura românească, trebuie susţinute şi de alte măsuri şi proiecte, cum ar fi perdelele forestiere, susţine Alexandru Baciu, proprietar Transliberta Impex, Ferma Baciu şi vicepreşedinte, LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România). El a fost prezent la conferinţa ZF România Irigabilă, organizată la Cluj-Napoca de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.

„Se pot mări suprafe­ţele la irigat, dar numai în anumite condiţii. Ar trebui să discutăm şi de perdelele forestiere, care sunt bene­fice, au existat în România, şi care trebuie făcute îna­in­tea irigatului. Unde aveam perdele forestiere, pe o dis­tanţă de 200 metri era ză­pa­dă. Bărăganul este supus deşertificării. Dacă vrem doar irigat, nu vom rezolva problema deşertificării, tre­buie imperativ făcute per­dele forestiere înaintea iri­gatului“, a spus Alexandru Baciu.

El a adăugat că o altă problemă este faptul că actualul sistem de irigaţii, creat înainte de 1989, nu este adaptat echipamentelor performante folosite în prezent în agricultură, care necesită debit mare de apă. În plus, lipsa comasării terenurilor face greu de implementat o investiţie nouă în irigaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO