Companii

Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova: Cred că suntem în un moment de inflexiune, unul în care trecem de la contracţie la creştere

Videoconferinţa Top 1.000 cele mai mari companii din România. Pulsul economiei

Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte...

Autor: Ramona Cornea

11.03.2021, 10:38 429

În prezent, economia locală trece prin un moment de inflexiune, unul în care trecem de la contracţie la creştere, crede Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova.

”Din mai multe puncte de vedere, cred că suntem în un moment de inflexiune, suntem în momentul în care trecem de la contracţie la creştere, aceasta este estimarea celor mai mulţi analişti şi instituţii şi este şi estimarea directorilor financiari pe care i-am sondat recent în un sondaj la care au participat mai mult de 100 de companii mari din România. Se pare că există un oarecare consens în legătură cu faptul că ce este mai greu este în spate şi că urmează mai degrabă o creştere. Cred că ne putem referi la inflexiune şi în un sens mai larg, în sensul că anumite mega tendinţe care se manifestau şi înainte de criză s-au accelerat în cadrul acesteia”, a declarat Alexandru Reff în cadrul videoconferinţei Top 1.000 cele mai mari companii din România. Pulsul economiei.

Unele dintre aceste mega tendinţe au încetinit sau au fost chiar reversate, iar în ceea ce le priveşte pe cele care accelerează, Reff menţionează digitalizarea, virtualizarea forţei de muncă, o responsabilitate superioară pe care businessul trebuie să şi-o asume, precum şi apariţia unor noi modele de business şi noi ecosisteme.

”M-aş referi la cele care accelerează, pe care le vedem noi în anumite studii Deloitte, iar acestea sunt: digitalizarea, virtualizarea forţei de muncă, o responsabilitate superioară pe care businessul trebuie să şi-o asume pentru acele probleme care nu pot fi rezolvate decât noi toţi împreună şi, nu în ultimul rând, apariţia unor noi modele de business şi noi ecosisteme care transformă în un mod creativ şi inovator lanţurile de valoare. Trăiam deja în o schimbare care era tot mai rapidă şi care s-a accelerat suplimentar. Vorbim de o schimbare care chiar accelerează şi care ne provoacă să ne adaptăm în şi mai mare măsură, şi mai repede, pentru a fi şi relevanţi şi mâine. Aceasta va rămâne o provocare pentru organizaţii şi persoane în acelaşi timp”, a adăugat Alexandru Reff.

Ce a mai declarat Alexandru Reff în cadrul videoconferinţei:

·        Suntem în un moment fast, unul favorabil. Cred că avem un guvern bine intenţionat şi cu o agendă favorabilă mediului de afaceri, avem acces nelimitat la finanţări europene.

·        Avem un sistem bancar solid, care se dovedeşte a fi parte din soluţie, ci nu din problemă. Avem companii care au demonstrat resurse uriaşe de rezilienţă şi de creativitate.

·        Unele dezechilibre în economie au precedat această criză economică. Venim după nişte ani buni în care politicile bugetare au fost dezechilibrate, investiţiile au fost la niveluri extrem de scăzute.

·        Ne confruntăm cu un oarecare deficit de capitalizare în economie şi ar fi fost oricum lucruri de făcut pentru orientarea în mai mare măsură a economiei dinspre consum, principalul motor, spre una bazată investiţii.

·        Este nevoie de un sprijin masiv din partea sistemului bancar şi de intervenţii cât mai asertive din partea unui stat care are spaţiu de manevră bugetar foarte restrâns.

·        Rămâne important să se asigure continuitatea afacerii, să se adecveze costurile la un nivel care poate fi în continuare întrucâtva volatil al veniturilor, să se găsească noi modele de business şi noi canale digitale şi noi segmente în care să se promoveze produsele şi serviciile, să se inoveze lanţurile de valoare şi să se adopte noile tehnologii atât în procesele interne, cât şi în interacţiunile cu clienţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO