Companii

Alexandru Reff, Deloitte România şi Moldova: Economia are nevoie de mai multe companii antreprenoriale româneşti în top 1.000

Alexandru Reff, Deloitte România şi Moldova: Economia...

Autor: Ramona Cornea

26.02.2020, 00:08 619

♦ În top zece cele mai mari companii din România, cu Automobile Dacia lider, nu se află nicio companie antreprenorială ♦ În top 100 sunt doar 8 firme cu capital privat românesc, iar în top 1.000 ponderea antreprenorilor nu depăşeşte 20%, arată datele din anuarul Top 1.000 cele mai mari companii din România realizat de ZF şi susţinut de Deloitte.

„Remarc o discrepanţă în top 1.000 care ţine de prezenţa destul de modestă a com­pa­niilor antrepre­noriale. Com­pa­niile antre­pre­noriale sunt, în bună mă­sură, subcapitalizate printr-o poli­ti­că destul de agresivă de distri­bui­re de divi­den­de, încu­rajată şi de o fisca­litatea foarte atrăgă­toa­re în privinţa asta. La noi, fe­nomenul de conso­lidare nu a avut loc, nu au fost su­ficient de multe achi­ziţii şi fuziuni (...) Iar toa­te aceste ches­tiuni de know-how managerial care ţin de con­solidare, de acce­sa­re de pieţe externe con­tribuie la această prezenţă sub aştep­tările şi sub dorinţele noastre“, a spus la ZF Live Alexandru Reff, country managing partner la Deloitte România şi Moldova.

Cea mai mare companie antreprenorială după cifra de afaceri din 2018 este retailerul de bri­colaj Dedeman Bacău, controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, un business de 7,2 mld. lei în 2018, cu un profit net de 1 mld. lei şi 10.000 de angajaţi. Dedeman se află însă abia pe po­ziţia a 13-a în top 1.000, în condiţiile în care primele 12 locuri sunt ocupate de companii multinaţionale.

„Pentru companiile locale, ar fi dezirabilă o mai bună accesare a altor surse de finanţare, cum ar fi piaţa de capital, care este în con­ti­nuare subutilizată“, consideră Alexandru Reff.

Dedeman, reţeaua de magazine de bricolaj a fraţilor Pavăl, nu este listată pe piaţa de capital, deşi, potrivit unei analize ZF, „averea“ de pe Bursă a acţionarilor se apropie de 1 mld. lei.

O singură companie din top 20 firme antreprenoriale (RCS&RDS – Digi) s-a „încumetat“ să intre în ringul Bursei.

„Cred că o mai mare grijă a statului ar fi fost foarte utilă: să fi încurajat nişte listări importante în anii de început ai economiei de piaţă, creând o ofertă pentru cei care ar fi vrut să investească în piaţa de capital. De asemenea, un apetit mai mare al companiilor antreprenoriale spre a se deschide ar fi fost un factor care ar fi dinamizat lucrurile. Poate ar trebui o abordare mai puţin semnificativă spre investiţii imobiliare, care tind să atragă ca un magnet capitalul care se generează, precum şi un nivel mai mare de reinvestire a profitului companiilor“, spune Alexandru Reff.

Nevoia de companii antreprenoriale puternice pentru un mediu de business sănătos este remarcată de toţi actorii din economie, însă datele statistice arată că ponderea liderilor cu capital privat local de talie mare în economie este încă redusă. Businessul românesc are 136 de firme cu afaceri de cel puţin un miliard de lei în 2018 şi doar 15 dintre ele au capital privat românesc, o pondere de numai 11%.

Top 1.000 cele mai mari companii din România a ajuns la ediţia a treia. Proiectul editorial realizat de Ziarul Financiar este susţinut de la prima ediţie de Deloitte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO