Companii

Algozone si Paracetamol cer noi investitii

27.03.2006, 00:00 101

Compania britanica Ozone Laboratories isi va tripla capacitatea de productie de medicamente realizate la fabrica Fabiol Bucuresti, ca parte a planului de investitii de 5,8 mil. euro din acest an.

"Sunt produse precum Algozone si Paracetamol care au crescut ca volum si care solicitau aceasta investitie. Acesta s-a concretizat in linii de productie complet automatizate", a declarat Dan Schiopu, directorul general al companiei.

Pe langa fabrica Fabiol Bucuresti, Ozone produce medicamente in parteneriat si cu firmele locale Mark Pharmaceuticals Iasi, Santa Brasov si Bioeel Targu Mures.

In plus, Ozone dezvolta, incepand din aceasta luna, un parteneriat cu o companie din Cipru pentru producerea de medicamente destinate pietei romanesti.

Ozone a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 22 de milioane de euro, in timp ce pentru acest an compania si-a bugetat un nivel de 50 de milioane de euro.

"Cresterea va veni pe de o parte din cresterea pietei si a consumului de medicamente, iar pe de alta parte din largirea portofoliului de produse", a mai spus Schiopu.

Anul trecut, segmentul cu cel mai rapid ritm de crestere in cadrul companiei a fost reprezentat de suplimentele nutritive. Peste 50% din vanzarile Ozone au fost reprezentate de medicamentele care se elibereaza doar cu prescriptie. OTC-urile (medicamentele care se elibereaza fara prescriptie) si suplimentele nutritive au contribuit cu aproape jumatate la vanzari.

In 2006, compania se va orienta cu precadere pe dezvoltarea portofoliului de OTC-uri si medicamente ce se elibereaza doar pe baza de prescriptie.

Totodata, compania intentioneaza sa-si largeasca si portofoliul de produse pe care le realizeaza la Mark Pharmaceuticals din Iasi. Pentru perioada urmatoare, planurile Ozone vizeaza o dezvoltare organica.

"Suntem intr-o perioada de crestere, in care ne orientam catre investitii mari, de aceea focusul nostru este cresterea si nu eficientizarea. Nu profitul este ceea ce urmarim in prezent", a afirmat Schiopu. La finele anului 2006, compania va detine pe piata aproximativ 170 de produse.

Compania a investit anul trecut 5,2 milioane de euro, din care aproximativ 3 milioane au mers in inregistrarea produselor atat in tara, cat si pe pietele din Europa Centrala si de Est, restul concretizandu-se in actiuni de promovare a produselor. Pentru anul acesta compania si-a propus investitii de 5,8 milioane de euro.

In ceea ce priveste achizitionarea de alte companii, directorul Ozone a declarat ca in momentul de fata nu a initiat nicio actiune concreta pentru preluarea vreunui jucator din piata, infirmand informatiile cu privire la inaintarea unei oferte catre Antibiotice Iasi.

Anul trecut, Ozone a fost actionata in judecata de producatorul Sicomed pentru concurenta neloiala, in cazul produselor Antinevrin si Dicarbocalm, situatie ce nu a fost solutionata nici in prezent.

Piata farmaceutica a crescut anul trecut cu aproximativ 18%, conform datelor companiei de piata Cegedim. Estimarile pentru 2006 indica in continuare o crestere insa sub nivelul anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO