Companii

Alibek Zhilbayev, Rompetrol: Nu excludem ca pe viitor sa intram in comertul cu gaze, energie sau carbuni

Alibek Zhilbayev, Rompetrol: Nu excludem ca pe viitor sa intram in comertul cu gaze, energie sau carbuni

Alibek Zhilbayev, directorul diviziei de trading din Rompetrol: Suntem numai de doi ani aici, iar Romania a fost pentru KazMunaiGaz doar primul pas pentru extinderea in Eur

14.12.2009, 00:00 102

Alibek Zhilbayev, directorul diviziei de trading din Rompetrol,grup controlat acum in totalitate de catre compania kazaha de statKazMunaiGaz, da primele indicii asupra modului in care s-ar puteadezvolta pe viitor aceasta activitate care acum aduce circajumatate din afacerile grupului petrolier.

Zhilbayev, care practic se ocupa de tot fluxul de petrol si deproduse petroliere in cadrul Rompetrol, spune ca activitatile decomert ale grupului nu se vor opri aici, existand pe viitorposibilitatea ca acestea sa fie extinse si in domeniul gazelornaturale, al energiei electrice sau al carbunilor. "Este posibil cape viitor sa ne extindem activitatile de trading si catre alteproduse, cum ar fi gazele naturale, energia electrica sau carbuni.Nu excludem nimic".

Zhilbayevface parte din noua echipa de conducere pe care kazahii auanuntat-o odata cu preluarea in totalitate a grupului petrolierRompetrol. In vara acestui an, Dinu Patriciu, fondatorul Rompetrol,a decis sa renunte si la pachetul de 25% pe care il mai detinea incadrul grupului dupa ce in vara anului 2007 vanduse deja 75% dinactiuni catre kazahii de la KazMunaiGaz. Valoarea tranzactiei afost de 1,7 miliarde de dolari.

Logica acestei tranzactii a stat tocmai in ideea de a cupla ocompanie cu rezerve de hidrocarburi semnificative cu una puternicancorata pe pietele europene in ceea ce priveste rafinarea simarketingul.

Acum, Zhilbayev, care este prezent in Rompetrol inca din martie2008, ocupand la acea vreme functia de director operationaladjunct, controleaza a doua activitate ca importanta din cadrulRompetrol, dupa segmentul de rafinare si marketing, care aduceaproximativ jumatate din afacerile pe care grupul le inregistreaza,adica aproape 4 miliarde de dolari.

"Activitatea de trading (de comert cu petrol si produsepetroliere) este a doua ca importanta in structura Rompetrol, dupacea de rafinare si retail. Aceasta a ajuns sa reprezinte circajumatate din cifra de afaceri a grupului", explica Zhilbayev.

Din 2011, 100% petrol kazah

Anul acesta, prin intermediul Rompetrol vor circula circa 8milioane de tone de petrol si produse petroliere, majoritatea fiindcomercializate chiar in tarile in care grupul desfasoara activitatiexterne, dar si catre terte parti, segment care a crescutsemnificativ odata cu intrarea Rompetrol in portofoliulKazMunaiGaz.

"Aducem circa 4 milioane de tone de titei pentru partea derafinare, pentru rafinaria Petromidia, din care circa 60% sunt dinKazahstan. In total, vom comercializa prin divizia de tradingaproximativ 8 milioane de tone de petrol si produse petroliere anulacesta, aproximativ la acelasi nivel ca anul trecut. Majoritateaproduselor se duc spre filialele Rompetrol din strainatate, dar sefac si activitati de trading si cu terte parti", explicaZhilbayev.

Astfel, daca in perioada 2007 - 2008 comertul catre terte parti,care nu fac parte din structura Rompetrol, era de cateva sute demii de tone de titei si de produse petroliere, dupa preluareagrupului de catre KazMunaiGaz acest volum a crescut de 3 ori, panala circa 1,6 milioane de tone.

Desi anul acesta activitatea de trading nu a inregistratcresteri fata de anul trecut, mai ales din cauza crizei,dezvoltarea comertului cu petrol si produse petroliere va avea locin anul 2011 cand procesul de crestere a capacitatii de rafinare aPetromidia, cel mai important activ al grupului Rompetrol, va fifinalizat. Tot de atunci, Petromidia va merge numai cu petrolkazah.

Probleme pentru rafinariile europene, vesti bune pentrupetrolul kazah

"Activitatea aceasta va putea creste din 2011, cand va fifinalizat procesul de crestere a capacitatii de rafinare de laPetromidia cu circa 25%. Intr-adevar, este un an de intarziere inceea ce priveste implementarea acestui plan, intarziere dictata maiales de contextul din piata care a dus la scaderea cererii deproduse rafinate. Cred ca in perioada 2011 - 2014 piata va creste,iar capacitatile de rafinare care sunt acum excedentare vor deveniinsuficiente pentru cererea din acea perioada. Practic, proiectulde majorare a capacitatii de rafinare de la Petromidia va venichiar in momentul in care piata va incepe sa creasca din nou. Dinal doilea semestru al anului 2011, la Petromidia se va rafinaexclusiv titei produs de KazMunaiGaz", spune Zhilbayev.

Anul acesta volumele vandute au fost aproape de cele din aniitrecuti, scaderea cererii din unele piete pe fondul crizei fiindcompensata de inchiderea unor rafinarii europene.

"In aceasta perioada, multe rafinarii s-au inchis in Europa,ceea ce pentru noi a constituit totusi un avantaj. Practic,clientii care aveau contracte cu anumite unitati de rafinare nu aumai putut fi serviti, si aici am intervenit noi. Desi ne-amconfruntat cu o volatilitate a pretului la petrol, alaturi demodificarile pe care cererea le-a intampinat in mai toate pietele,am reusit totusi ca la nivel de an sa consemnam volume aproximativla acelasi nivel ca acela din 2008".

Potrivit reprezentantului Rompetrol, nu piata din Romania ainregistrat cele mai mari scaderi, ci mai mult segmentulreprezentat de exporturi.

In ceea ce priveste estimarile pentru 2010, managerul Rompetroleste prudent si spune ca segmentul de comert cu petrol si produsepetroliere ar putea fi doar cu putin mai mare fata de cel consemnatanul acesta.

Gandire pe termen lung

Desi acum doar 20% din volumul total de petrol si produsepetroliere tranzactionate prin intermediul diviziei de trading suntreprezentate de terte parti, adica de companii care nu fac partedin Rompetrol, pe termen lung acest procent s-ar putea marisemnificativ.

"Ne gandim ca pe termen lung aceste activitati de trading sa fieintegrate in divizia de profil a grupului KazMunaiGaz, astfel incatsa obtinem o expunere mai mare pe aceasta divizie. Suntem numai dedoi ani aici, iar Romania a fost pentru KazMunaiGaz doar primul paspentru extinderea in Europa", spune Zhilbayev.

Potrivit acestuia, activitatea pe care o coordoneaza este unaprofitabila. "Circa 300 de oameni lucreaza pe partea de trading,majoritatea fiind localizati in Romania".

De la preluare si pana in prezent KazMunaiGaz a adus inRompetrol circa 1,8 miliarde de dolari pentru finantareaactivitatilor grupului, avand in vedere ca, in trecut, Rompetrol sebaza pe imprumuturile de la banci..

"Din 2008 pana in septembrie anul acesta, KazMunaiGaz a adus inRompetrol circa 1,8 miliarde de dolari, 600 - 700 milioane dedolari anul trecut si 1,1 miliarde de dolari anul acesta, iarinfuziile de capital vor continua", a mai precizatZhilbayev.opa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO