Companii

Alin Niculae, care deţine cea mai mare firmă de distribuţie de petrol cu capital românesc, Oscar Downstream, cumpără proiectul de birouri Iride Business Park din Pipera cu 45 mil. euro

Alin Niculae, care deţine cea mai mare firmă de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.08.2024, 14:35 11954

Omul de afaceri Alin Niculae, care controlează cea mai mare firmă de distribuţie de produse petroliere cu capital românesc, Oscar Downstream, cu afaceri de 1,4 mld. euro, cumpără complexul de nouă birouri Iride Business Park din nordul Bucureştiului de la compania Immofinanz, care, de doi ani, este sub controlul grupului ceh CPI.

Pe piaţa imobiliară, Alin Niculae deţine Akcent Development, este unul dintre acţionarii Exigent Development, dezvoltă în prezent proiectul Akcent City în Bucureştii Noi şi a început recent lucrările la faza 2 a proiectului Cloud 9, de pe Şoseaua Pipera.

Immofinanz este deţinut de CPI Property Group, unul dintre cei mai mari proprietari de real estate din Europa, cu un portofoliu de 1,5 miliarde de euro pe plan local, controlat de miliardarul Radovan Vitek. CPI Property Group a devenit în 2022 acţionar majoritar în cadrul Immofinanz.

„Aprobarea încheierii tranzacţiei prin care Societatea (Italian – Romanian Industrial Development Enterprise – Iride SA – n. red.) vinde către Iride Development S.R.L., proprietatea IRIDE (...) şi o serie de active imobiliare ale societăţii (...), în schimbul unui preţ în cuantum de 44.700.000 euro”, potrivit unui anunţ făcut public de compania Iride Development.

Proprietatea IRIDE înseamnă, în mod colectiv, terenul IRIDE şi clădirile de birouri. Terenul IRIDE înseamnă loturile 1 – 22, pe care se află şaptesprezece construcţii. Proiectul este cumpărat printr-o firmă nouă, Iride Development, cu acţionariat în Cipru.

Iride Business Park este un complex de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de peste 83.000 de metri pătraţi, în diferite configuraţii. Furnizorul de servicii medicale Provita, Rohde Schwarz Topex – o companie germană care produce sisteme de comunicaţii pentru centrele de dirijare a zborurilor şi pentru turnurile de control din aeroporturi, dar şi grupul media Antena Group se numără printre chiriaşii ansamblului.

Proiectul se află într-o zonă care a devenit extrem de interesantă în ultimii ani pentru dezvoltatori, la capătul magistralei 2 de metrou. În jurul staţiei de metrou Pipera, s-au dezvoltat mai multe proiecte office în ultimii ani, iar Hermes Business Campus, Iride Business Park, Novo Park sunt doar câteva dintre ele.

Recent, Immofinanz a mai făcut o tranzacţie pe piaţa locală, vânzând fostul bloc Bancorex, de pe Calea Victoriei, către israelienii de la AFI Europe.

În România, în prima jumătate a anului 2024 s-au închiriat birouri moderne cu o suprafaţă totală de 205.853 mp, cu 0,2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai dinamică piaţă pentru închirierile de birouri a rămas şi în prima jumătate a acestui an Bucureştiul, companiile locale acoperind 84% din volumul total de spaţii tranzacţionate în ţară, urmat de Cluj-Napoca, cu o pondere de 13%, şi Timişoara, cu 2%, potrivit datelor de la consultanţii imobiliari. Cele mai multe companii care şi-au ales birouri în Bucureşti au provenit din sectorul de IT&C (29%), urmat la mică distanţă de sectorul de învăţământ privat.

Pe fondul lipsei livrărilor de spaţii noi de birouri, gradul de neocupare a spaţiilor de acest tip a scăzut, atât în Bucureşti, la 13,4% (de la 14,9% la începutul anului), cât şi în Cluj-Napoca, la 11% (de la 13,8%).

Livrările încep să accelereze începând cu 2026, dar chiar şi aşa, piaţa nu va reveni prea curând la volume de 200.000 de metri pătraţi pe an prea curând. Stocul de clădiri de birouri din Bucureşti este acum de 3,4 milioane de metri pătraţi.

Bucureştiul are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru sectoarele industrial şi al clădirilor de birouri (7,5% pentru activele prime).