• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Companii

Alina Popa, CFO, OMV Petrom: Pentru a remodela piaţa locală, deblocarea gazelor naturale din Marea Neagră reprezintă cheia pentru România

Perspective postpandemie pentru industriile de retail, energie şi servicii financiare, un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

Alina Popa, CFO, OMV Petrom: Pentru a remodela piaţa locală, deblocarea gazelor naturale din Marea Neagră reprezintă cheia pentru România
28.10.2021, 10:02 577

Suntem o companie de energie, iar rolul nostru este să furnizăm energie fără întrerupere pentru România. Aceasta este o responsabilitate uriaşă şi a trebuit să ne reorganizăm activitatea pentru a ne îndeplini angajamentele, accelerând iniţiativele de digitalizare deja existente.

Mai mult de jumătate dintre oamenii noştri lucrează de acasă, de aceea am introdus instrumente esenţiale pentru a facilita munca virtuală şi a o face eficientă, precum semnăturile electronice şi MS Teams.

Am urmărit un management strict al costurilor, am optimizat utilizarea activelor şi am prioritizat investiţiile, căutând, în acelaşi timp, să captăm oportunităţile de piaţă determinate de tranziţia energetică.

Am început să instalăm staţii de reîncărcare electrică în staţiile noastre de distribuţie pentru a ajunge la un număr de 80 până în 2022 şi am instalat panouri fotovoltaice în 82 de benzinării. De asemenea, am crescut capacitatea de amestec de biocombustibili a rafinăriei noastre pentru a furniza combustibili cu o cantitate mai mare de bio-componenţi.

Sectorul energetic trece printr-o transformare profundă pentru a răspunde nevoii de energie mai curată. Sunt mai mulţi factori cheie pe care trebuie să-i luăm în considerare în calitate de companie energetică, care s-a angajat să sprijine tranziţia energetică: progresul tehnologic, disponibilitatea fondurilor necesare pentru a avansa cu tehnologia până la un nivel de maturitate, disponibilitatea oamenilor de a adopta noi soluţii energetice.

Pe termen scurt, sistemul energetic va trebui să integreze o pondere mai mare de surse regenerabile şi, în acest context, cererea de gaze naturale va creşte, deoarece gazul este soluţia cea mai accesibilă, pentru a oferi flexibilitate sistemului energetic şi a asigura, în acelaşi timp, securitatea de aprovizionare pentru piaţă.

Pentru a remodela piaţa locală, deblocarea gazelor naturale din Marea Neagră reprezintă cheia pentru România, deoarece îşi valorifică propriile resurse pentru a facilita tranziţia energetică.

Pe termen mediu şi lung, digitalizarea şi decarbonizarea vor fi din ce în ce mai interconectate şi vor impacta modul în care energia va fi furnizată utilizatorului final, integrând în acelaşi timp şi alte tipuri de tehnologii de producere şi furnizare a energiei.

Vom continua să capitalizăm pe modelul nostru de companie integrată de energie şi, de asemenea, vom continua eforturile de a ne reduce amprenta de carbon. Noile tehnologii şi digitalizarea, precum şi o organizaţie calificată şi agilă, sunt foarte importante.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256