Viitorul agriculturii româneşti devine o prioritate pentru universităţi, care investesc în formarea experţilor în agricultura de precizie. În ultimul deceniu, fermierii au cumpărat echipamente avansate, precum senzori, drone şi roboţi, dar lipsa specialiştilor calificaţi limitează folosirea eficientă a acestor tehnologii. În acest context, Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti a deschis un laborator de agricultură urbană digitală la Facultatea de economie agroalimentară şi a mediului. Facultatea are 1.280 de studenţi în acest an universitar.
„Acest laborator universitar de agricultură digitală, în domeniul nostru, este o realizare la care nu ne aşteptam când am păşit pe băncile şcolii. (...) Proiectul a fost finanţat prin PNRR. Tot programul pentru universităţi a fost de 12,4 milioane de euro, iar noi am câştigat peste 800.000 de euro şi vom finanţa 18 laboratoare. Proiectul se va finaliza în 2025“, a spus Nicolae Istudor, rector al ASE, în cadrul conferinţei de presă de deschidere a laboratorului.
El consideră că agricultura de precizie este o soluţie pe care fermierii români va trebui să o adopte pentru a se integra agricultura noastră în UE. „În 2007, nu ne-am integrat, am aderat la UE. Integrarea presupune asigurarea competitivităţii în industria agroalimentară“, a subliniat Nicolae Istudor.