Companii

Alison Hayes a relocat in Maroc si Vietnam jumatate din productia de textile din Romania

27.01.2009, 15:18 661

"Nu s-au petrecut deocamdata schimbari in companie ca urmare a crizei economice internationale, iar capacitatea de productie a ramas aproape aceeasi. Tinand cont de nesiguranta din piata, ne-am decis sa subcontractam in Maroc si Vietnam 50% din cererea de vanzare, orientand acolo produsele de mass-retail, cum sunt cele pentru unul dintre cei mai mari clienti ai nostri, Tesco. Restul articolelor de imbracaminte, cu un grad de dificultate mai mare, cum este comanda pentru Debenhams, de exemplu, le vom produce in cele doua fabrici din Urziceni si Buzau, aflate in proprietate", a declarat pentru ZF Corina Stoica, directorul financiar al Alison Hayes.

Potrivit reprezentantului companiei, mutarea unei parti din volumul produs in strainatate nu afecteaza cifra de afaceri a companiei, pentru ca tot entitatea din Romania se va ocupa, pe langa partea de productie, si de cea de subcontractare.
Anul acesta, compania va realiza 4 milioane de unitati de produs, 25% fiind orientate catre retailerul international Tesco, iar 25% catre cel mai mare lant de magazine din Marea Britanie, Debenhams.
Scaderea consumului la nivel international a condus la usoare ajustari ale capacitatii de productie a companiei, de la 4,5 milioane de unitati de produs la inceputul lui 2008 la 4 milioane in acest an.
"Este clar ca piata din Anglia a fost afectata de criza, de aceea ne-am bugetat si noi o cifra de afaceri in scadere cu 10% in linie cu marii retaileri care au apreciat ca piata se va diminua in acest an cu aproximativ 10%", a spus Stoica.
In 2008 Alison Hayes, reprezentata de cele trei divizii ale sale (Alison Hayes Moda - divizia de design, Britannica - divizia de logistica si divizia de productie) a rulat 30 mil. lire (32,1 mil euro, calculat la cursul actual), cu 10% mai mult decat estimase conducerea la inceputul lui 2008, cand si-a bugetat o cifra de afaceri de 27 mil. lire sterline (28,9 mil. euro). Pentru anul acesta estimarile sunt mai pesimiste, dar coincid cu cele facute la inceputul lui 2008 - 27 milioane lire sterilne, pe fondul panicii instaurate la nivel international.
"In 2009 piata este mai grea, mai competitiva, nu stim ce se intampla, pentru ca lucrurile decurg foarte repede. Piata este dominata de panica", crede directorul financiar al producatorului.       
Alison Hayes continua sa urmareasca alte piete, cum ar fi Spania, de exemplu, pentru
a-si diversifica baza de clienti. Aceasta este o masura de precautie intr-o perioada de criza, cand consumul scade simtitor, chiar daca reprezentantii companiei au primit asigurari de la cei mai mari clienti ca nu vor fi retrase comenzile. Potrivit lui Stoica, nici Tesco nu ar renunta la serviciile Alison Hayes, producatorul de textile fiind printre cei mai mari furnizori ai retailerului englez.
Alison Hayes este prezenta pe piata din Romania din 1994, iar cei mai puternici competitori la nivel local sunt jucatori precum Rosko Textil Arad, Iasitex, Rifil Savinesti sau Braiconf.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO