Companii

Alro Slatina a înregistrat anul trecut o pierdere netă ajustată de 17,6 mil. euro

Alro Slatina a înregistrat anul trecut o pierdere netă...

Autor: Stefan Musgociu

17.02.2014, 18:47 362

Compania a consemnat în anul 2012 un profit net ajustat de 123 milioane lei şi o cifră de afaceri de 2,3 miliarde lei.

"Alro (...) a înregistrat la 31 decembrie 2013 o pierdere netă preliminară, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) de 76 milioane de lei, în comparaţie cu o pierdere de 155 milioane de lei (retratată), în 2012. Având în vedere volatilitatea semnificativă a instrumentelor financiare derivate încorporate în contractul de achiziţie energie, începând cu primul trimestru al anului 2013, Conducerea companiei a decis că rezultatul net ajustat reprezintă un indicator mult mai relevant pentru a urmări performanţa companiei", se arată într-un comunicat al Alro transmis, luni, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul/pierderea netă ajustată reprezintă profit/pierderea net al companiei plus/minus deprecierea activelor fixe, plus/minus pierderea/câştigul de instrumente financiare derivate care nu se încadrează în contabilitatea operaţiunilor de acoperire a riscurilor, plus/minus impozitul amânat, potrivit Alro.

"Alro activează pe o piaţă globală, în care preţul aluminiului este stabilit de LME (Bursa de Metale de la Londra) şi noi nu putem transfera clienţilor costurile suplimentare generate de schema de
supracompensare a sectorului de energie regenerabilă. Rezultatele financiare ale companiei pentru anul 2013 au continuat să fie afectate de o serie de factori, externi companiei, şi anume, taxele împovărătoare cu energia (certificate verzi, taxa de cogenerare etc.). În ciuda acestui context nefavorabil, anul trecut, Alro şi-a păstrat angajamentul faţă de strategia sa de investiţii şi a reuşit şi să-şi restructureze operaţiunile, astfel încât să-şi menţină în funcţiune toate capacităţile de producţie, dar şi cota de piaţă, într-un mediu fragil în care 11 producători de aluminiu s-au închis, începând cu anul 2003, numai în Europa", a declarat, în comunicat, Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

El a adăugat că eforturile companiei de a rămâne competitivi, împreună cu eforturile autorităţilor de a menţine sub control viteza accelerată de creştere a subvenţiei pentru sectorul energiei regenerabile au fost "aproape complet neutralizate prin explozia proiectelor fotovoltaice nou iniţiate", care au crescut de la 48 MW la sfârşitul anului 2012, la 1.150 MW la sfârşitul anului 2013, conform statisticilor publicate de autoritatea de reglementare.

"Prin urmare, această povară care era deja greu de susţinut încă din 2013, ne-a adus în situaţia de a ne reevalua toate operaţiunile pentru anul 2014, proces care este în prezent în curs de desfăşurare", a mai spus Năstase.

În 2013, rezultatele companiei au fost influenţate de doi factori majori: costurile uriaşe cu eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă şi de accentuarea
trendului descendent al preţului aluminiului pe piaţa internaţională. Astfel, în 2013, costurile totale cu energia au fost de 814 milioane lei, din care 191 milioane de lei reprezintă costurile cu certificatele verzi şi taxa de cogenerare. Anul trecut, preţul final pe megawatt-oră plătit de Alro a fost de două ori mai mare decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO