Companii

Alte lumi, aceleasi probleme

27.02.2003, 00:00 23

Din pacate criza sistemului de sanatate din Romania se adanceste pe zi ce trece.  Cand inca nu s-a stins scandalul legat de finantarea medicinii de familie, o noua problema trebuie abordata si rezolvata contra cronometru de catre forurile decizionale din sanatate: sistarea aprovizionarii cu medicamente si alte materiale sanitare a unitatilor sanitare . Conditia pusa de distribuitori -achitarea sumelor restante (neplatite de cel putin un an).
Aceste probleme, avand ca numitor comun finantarea, sunt inerente sistemului de sanatate bazat pe asigurari sociale. Desi asigura o asistenta medicala performanta, aceasta se realizeaza prin cheltuieli ridicate iar costurile administrarii acestui sistem sunt foarte mari .
Dificultati financiare legate de functionarea acestui tip de sistem de sanatate au aparut de-a lungul timpului in majotitatea statelor care-l folosesc.

In Germania ...
care a introdus pentru prima oara asigurarile sociale de sanatate, a fost necesara infiintarea unui nou tip de institutie tampon intre administratorul de sistem(casa de asigurari) si furnizorul de servicii(medicii) .Bazata pe o activitate tip avocat, ea reprezinta furnizorii de servicii in relatia lor cu ceilalti parteneri.
Sistemul de sanatate francez, bazat tot pe asigurari sociale, a fost in anii '90 in criza financiara, datorata somajului si stagnarii cresterii economice.Au fost facute incercari repetate si disperate pentru redresarea situatiei, care au fost primite cu ostilitate atat de personalul medical cat si de populatie: introducerea de noi taxe pe venit, reducerea onorariului medicilor, recomandarea prescrierii de medicamente generice(cele mai ieftine). (R.Baggott)

In Belgia...
Belgia se confrunta cu o situatie fara precedent: abandonarea profesiei medicale de catre medicii de familie (in special tineri). Cauza: plata scazuta a serviciilor medicale in asistenta primara in comparatie cu serviciile din spitale (un medic specialist este platit de doua ori mai mult decat medicul generalist).( Le Generaliste)
Din pacate Romania a adoptat cu ochii inchisi acest tip de sistem de sanatate, fiind nevoita sa repete aceleasi dificultati pe care le-au suportat si tarile occidentale.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO