Companii

AmCham: Aderarea României la OCDE poate fi un avantaj competitiv, similar cu apartenenţa la UE, şi trebuie să fie o prioritate a agendei guvernamentale; momentul aderării depinde de ritmul şi capacitatea fiecărei ţări de a îndeplini reformele şi criteriile specifice

AmCham: Aderarea României la OCDE poate fi un avantaj...

Autor: Roxana Rosu

26.01.2022, 16:33 178

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) consideră că includerea ţării noastre în grupul ţărilor cu care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economic (OCDE) deschide discuţiile de aderare deschide noi oportunităţi şi este un pas important în direcţia alinierii cu standardele internaţionale de bună guvernare şi dezvoltare economică sustenabilă.

Pentru a transforma aderarea la OCDE într-un avantaj competitiv, similar cu apartenenţa la Uniunea Europeană, este necesar ca acesta să fie o prioritate a agendei guvernamentale, dat fiind că momentul aderării depinde majoritar de ritmul şi capacitatea fiecărei ţări de a îndeplini reformele şi criteriile specifice.  

AmCham subliniază că doar cu determinare şi coerenţă, România va putea accesa beneficiile ce decurg din acest statut, precum avansarea în clasamentul destinaţiilor de investiţii, condiţii de finanţare mai bune, posibilitatea de a participa la conturarea politicilor fiscale şi economice cu impact global.  

Aderarea României la OCDE trebuie să fie următorul obiectiv de ţară care să alinieze în jurul său o cooperare transpartinică în mediul decizional şi să coaguleze un dialog public privat articulat, aplicat şi constructiv.

Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a invitat marţi România să înceapă negocierile de aderare, la 18 ani de când ţara noastră şi-a depus candidatura.

În afară de România, au mai fost invitate la negocieri Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO