Companii

AmCham respinge acuzaţiile lui Dragnea la adresa multinaţionalelor

AmCham respinge acuzaţiile lui Dragnea la adresa...

Autor: Bianca Ciocotisan

23.08.2018, 14:55 126

„Camera de Comerţ Americană în Romania, în numele comunităţii de afaceri pe care o reprezintă - peste 430 de companii americane, internaţionale şi româneşti - respinge acuzaţiile tendenţiose lansate în spaţiul public la adresa companiilor multinaţionle şi a angajaţilor acestora”, transmite organizaţia.

„Aşa cum am punctat şi cu alte ocazii, astfel de practici erodează încrederea în climatul investiţional şi alimentează fenomenul de emigrare, deja resimţit puternic de piaţa muncii, mutând în acelaşi timp atenţia publică de la priorităţile şi vulnerabilităţile prezente şi viitoare ale României”, precizează AmCham.

Organizaţia adaugă că face apel la „responsabilitate în declaraţii şi acţiuni”, din partea decidenţilor şi a celor aflaţi în funcţii publice şi la „încetarea discriminării românilor în funcţie de angajator”.

„Considerăm că astfel de speculaţii creează un precedent periculos pentru democraţia românească, cu accente de intimidare a mişcării civice şi a sectorului privat, cu implicaţii negative la nivelul mediului de afaceri şi al imaginii României în plan extern, afectând încrederea partenerilor externi în capacitatea României de a exercita roluri regionale, precum preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor”, adaugă AmCham.

AmCham România semnalează în comunicat „pericolul unor potenţiale abuzuri de putere în relaţia stat-contribuabili” care pot rezulta dintr-o astfel de poziţionare a decidenţilor.

„Reafirmăm că dreptul la libera exprimare a cetăţenilor este un drept câştigat cu mare preţ de generaţiile anterioare, şi care într-un stat european, membru al NATO, ar trebui garantat prin lege şi respectat de autorităţi, în niciun caz blamat sau reprimat”, menţionează sursa citată.

„În continuare, AmCham Romania rămâne un partener de dialog de încredere şi îşi exprimă disponibilitatea de a fi un contributor activ, prin expertiza acumulată în rândul membrilor, la procesul de modernizare si îmbunătăţire a cadrului legislativ si fiscal din Romania şi prin prin promovarea de recomandări şi măsuri necesare pentru o dezvoltare economică sustenabilă”, adaugă AmCham.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a atacat, marţi seara, unele companii străine, despre care spunea că se află în spatele mişcării #rezist. Dragnea a susţinut că este atacat din cauza măsurilor luate şi a faptului că nu este de acord cu metodele folosite de companiile străine prin care acestea nu plătesc toate taxele.

„Finanţează #rezist, mişcări, îi indeamnă pe proprii angajaţi să meargă la proteste. Acum e mai slabă mişcarea asta. Klaus Iohannis care îşi doreşte - cu ardoare e cuvânt moale, e singurul lui obiectiv pentru protecţie personală. Pentru că are bani de dat pe casele pe care le-a luat. El ne ia pe toţi de proşti. Au început să se investigheze lucrurile. Cu nişte şmecherii prin zonă, dintr-o dată casa e a nimănui. Mă rog, e un proces. Sperăm ca justiţia să aibă loc să funcţioneze”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

„Există un grup de companii mari care au vrut şi au şi procedat în sensul acesta să aibă câştiguri mari, dar să nu verse la bugetul de stat toate taxele şi impozitele. Este vorba de unele multinaţionale, este vorba de unele bănci, în sensul că, doar un exemplu, sunt o mulţime de proceduri pe care le folosesc. E discutabil aici. Să zicem că fabric ceva aici în România şi eu import de la firma mamă un produs cu valoare neverosimil mai mare şi sigur că profitul de aici mi se diminuează, iar profitul la compania mamă creşte. Consultanţe, firme de recuperare a datoriilor extrem de mici a unor comapnii care după aia se valorifică la sume mai mari. Eu în continuare spun că eu cred că nu sunt legale şi cred că instituţiile statutului au început să investigheze şi să taxeze astfel de practici”, a mai spus Dragnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO