Companii

Amendă pe piaţa de taxi din Bucureşti: Concurenţa a sancţionat 8 firme mari

Amendă pe piaţa de taxi din Bucureşti: Concurenţa a sancţionat 8 firme mari

Autor: Liviu Iancu

08.01.2015, 14:29 1833

"Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite şi orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenţei pe o piaţă. Fiecare întreprindere trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de tarife în funcţie de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii şi nu prin coordonare cu alte întreprinderi concurente" a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Companiile sancţionate, care deţineau circa 70% din piaţă la momentul înţelegerii, sunt Pelicanul Grup Taxi (amendă de 24.039 euro), Pelicanul Grup Internaţional Filiala Bucureşti (311 euro), Meridian Taxi (sancţionat cu 38.584 euro), Meridian Taxi Plus (10.404 euro), Autocobălcescu (375.831 euro), Confort Taxi (1.019 euro), Cristaxi Service (48.963 euro) şi Grup AS 2000 Transcom (5.870 EURO).

Potrivit Consiliului Concurenţei, companiile sancţionate s-au înţeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi.

"Pentru o parte importantă dintre cei prezenţi în piaţă, în principal pentru cei autorizaţi în Ilfov şi al căror acces în Bucureşti a suscitat numeroase dezbateri, această acţiune a constat, la momentul respectiv, într-o majorare de preţ, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de preţuri mai mici, rezultate din concurenţa manifestată până atunci. Ulterior, peste 90% din piaţă s-a aliniat tarifului unic stabilit de cei implicaţi în înţelegerea anticoncurenţială, fiind eliminată orice formă de concurenţă prin preţ între aceştia. Este important de subliniat că în aceeaşi perioadă au fost iniţiate în Parlament demersuri pentru modificarea Legii taximetriei în sensul, printre altele, al permiterii accesului în Bucureşti al transportatorilor autorizaţi în Ilfov", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii instituţiei afirmă că acţiunile autorităţilor de autorizare, dar şi anumite prevederi legislative care facilitează schimbul de informaţii sensibile între întreprinderi concurente (prin consultarea acestora, grupate în asociaţii, în materie de tarif maxim), au favorizat respectivul comportament anticoncurenţial.

Pe lângă sancţiunile aplicate, Consiliul Concurenţei va formula recomandări autorităţilor de autorizare şi reglementare referitoare la modalitatea de organizare şi gestionare a serviciilor de transport de persoane în regim de taxi în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar şi factorilor decidenţi implicaţi în legiferarea acestui domeniu la nivel naţional.

Decizia Consiliului Concurenţei urmează a fi publicată pe site-ul autorităţii de concurenţă, după obţinerea acordului părţilor implicate cu privire la informaţiile confidenţiale.

Autoritatea română de concurenţă a sancţionat, în 2010 şi 2011, carteluri între operatorii de taximetrie din mai multe localităţi (Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu-Mureş) prin care se eliminase orice formă de concurenţă prin preţ (aceste înţelegeri având ca obiect practicarea unui acelaşi tarif) şi are în curs de desfăşurare o investigaţie privind existenţa unor practici aparent similare pe piaţa locală de taximetrie din Râmnicu Vâlcea.

În cazurile finalizate, au fost sancţionate 34 de companii, amenzile aplicate fiind în valoare totală de 1.635.470 lei (circa 363.438 euro). Deciziile au fost contestate în instanţă, care însă a menţinut amenzile aplicate de autoritatea de concurenţă.

AFACERI DE LA ZERO