Companii

Americanii au venit pana la urma: pentru hotelurile timisorene

10.07.2001, 00:00 47



Hotelul Continental din Timisoara a fost cumparat recent de la fostul administrator si proprietar partial, Cornel Urcan, de un investitor cu dubla cetatenie, romOna si americana. Achizitia se inscrie intr-un adevarat "desant" al investitorilor pe piata hoteliera din Timisoara.

In urma acestei tranzactii, societatea trece in proprietatea cetateanului american, care detine 90% din actiunile firmei, impreuna cu contractul de leasing scadent in anul 2002.

"In prezent se realizeaza o evaluare a situatiei hotelului pentru a putea cunoaste situatia reala a societatii, apoi urmarim relansarea activitatii prin investirea in prima faza a doua milioane de dolari", spune Ioan Horti, noul director general al societatii. "Vor fi efectuate lucrari de amenajare a camerelor, iar personalul va fi evaluat", a mai spus el.

Principalele investitii vor consta in instalarea unei centrale termice proprii, a aerului conditionat, montarea ferestrelor termopan si amenajarea piscinei.

Toate aceste elemente vor determina ridicarea categoriei de clasificare a hotelului de la trei stele la patru stele, afirma Horti. Hotelul Continental are 167 de camere si 2 apartamente, terase, restaurant, bar de noapte, salon de receptii si sala de conferinte.

Hotelul a fost obiectul unei dispute intre conducerea societatii Continental SA si vechiul administrator al Continental Timisoara.

Prin hotarOrea de Guvern 1.041/ 1990, toate hotelurile Continental din tara au fost trecute in patrimoniul societatii Continental SA.

"Singura problema a fost la Timisoara, unde seful de unitate nu a vrut sa-l dea", a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Fertig, directorul general al Continental SA.

Ca sa-l determine pe administrator sa respecte hotarOrea guvernului, Continental SA l-a dat in judecata, insa a pierdut procesul printr-o hotarOre definitiva si irevocabila.

"Facem prospectiuni pentru redeschiderea procesului, pentru ca hotarOrea anterioara a instantei a fost bazata pe falsuri", sustine Fertig.

In plus, el a mai spus ca in prezent hotelul este dat in leasing, iar contractul este nul de drept pentru ca nu au respectat clauzele contractuale.

Lantul Continental detine 11 unitati hoteliere: Continental din Bucuresti, Sibiu, TOrgu Mures, Cluj, Parc Continental Hotel Drobeta Turnu Severin, Continental Astoria Arad, Arcasul Suceava, Dacia Continental Oradea, Continental Villa Cluj, Continental Motel (Portile de Fier) si hotelul Ibis (fostul hotel Nord) din Bucuresti.

In Timisoara mai exista inca trei hoteluri mari: Timisoara, Central si Banatul, dar, in ultima perioada investitorii s-au orientat catre constructia de unitati de mici dimensiuni.

Cel mai recent exemplu este hotelul Boavista, care are 60 de camere, pentru constructia caruia fostul fotbalist Ioan Timofte a investit circa 1,8 milioane de dolari.

Al doilea oras dupa Bucuresti ca tinta a investitiilor straine din Romania, Timisoara, nu se dezminte nici la capitolul hoteluri.

"Au fost eliberate zece certificate de urbanism pentru construirea de noi hoteluri in ultima perioada", spune Radu Radosav, directorul Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara.

Trustul de constructii italian Incontro a demarat lucrarile de construire a unui hotel cu 60 de camere, pentru care va investi in jur de 1,5 milioane $.

Compania americana Starwood Hotels&Resort Worldwide Inc. a solicitat Primariei un spatiu in centrul Timisoarei pentru contruirea unui hotel sub marca Sheraton. Acesta va avea 150 de camere, o sala de conferinta cu 600 de locuri precum si mai multe sali de conferinte cu o capacitate de 30 de locuri.

Grupul hotelier international Hilton si-a anuntat intentia de a investi in construirea unui hotel de cinci stele la Timisoara. Radu Radoslav a declarat ca o delegatie a acestei companii a depus la Primarie o scrisoare de intentie privind construirea unui hotel cu capacitatea de cazare de minim 150 de locuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO