Companii

Americanii de la BSOG au făcut ce n-a făcut statul român în 30 de ani: gazul nou din Marea Neagră e în sistem. „Dacă doar aplaudăm mereu după împăraţii străini, noi nu vom reuşi să mai facem nimic“

Americanii de la BSOG au făcut ce n-a făcut statul...

Autor: Roxana Petrescu

28.06.2022, 22:30 787

La Caragele, în Buzău, la mari adâncimi există o pungă de gaze de 200 de miliarde de metri cubi, cam cât se estimează că ar fi în Marea Neagră. Acest gaz de pe uscat stă de ani de zile aproape nederanjat, în posesia statului român, prin Romgaz. Spre comparaţie, după o dezvoltare de 12 ani, americanii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG), care-l au în spate pe colosul Carlyle, au reuşit să finalizeze proiectul Midia Gas Development (MGD), prima dezvoltare complet nouă făcută în platoul continental al Mării Negre în ultimii 30 de ani.

Momentul în care americanii au finalizat proiectul este extraordinar: producţia internă este pe minus, astfel că nevoia de noi resurse este tot mai pronunţată, legislaţia abia a fost schimbată în favoarea investitorilor, iar preţurile sunt la cer şi cel mai probabil acolo vor rămâne ani de zile. „Încurajăm investiţiile străine“, a spus premierul Nicolae Ciucă, prezent la evenimentul prin care s-a marcat finalizarea proiectului MGD al ameri­canilor de la BSOG, întrebat fiind de ce nu a fost posibilă o astfel de investiţie şi din partea statului român în ultimii ani pe zona de explorare şi producţie de hidrocarburi.

„Vom ajunge să asigurăm circa 90% din necesarul de consum prin resurse interne într-un moment în care furnizare de gaze la nivel mondial este pusă în pericol“, a mai spus Ciucă, dând asigurări că România are o abordare pro-business în domeniul energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO