Companii

Americanii de la Emerson îşi extind activitatea pe piaţa locală printr-o investiţie de 50 mil. euro la Oradea

Americanii de la Emerson investesc 15 mil. euro într-o clădire la Cluj unde vor lucra 900 de oameni

Autor: Laurentiu Cotu

12.09.2012, 21:12 871

Grupul american Emerson, cu afaceri globale de peste 24 mld. dolari, plănuieşte extinderea capacităţii din România printr-o investiţie de 50 mil. euro, într-un centru de producţie şi suport în Oradea.

Investiţia va fi demarată la începutul anului viitor în Euro Business Parc din Oradea şi presupune crearea a 1.500 de noi locuri de muncă în următorii ani, conform reprezentanţilor parcului industrial din Oradea. Pe de altă parte, compania Emerson a confirmat planurile sale pentru Oradea, precizând că prin investiţia menţionată vor fi create în următorii ani aproximativ 1.500 de noi locuri de muncă.

Emerson va demara în primele luni ale anului 2013 construcţia primei hale de producţie, cu o suprafaţă iniţială de 20.000 mp, urmând ca la până la finele anului viitor să înceapă şi lucrările la o clădire de birouri de aproximativ 7.000 mp, pentru activităţile de inginerie şi suport. În total, americanii vor închiria un teren de 14 hectare în incinta Euro Business Parc din Oradea.

''În cursul zilei de astăzi vom semna contractul cu Emerson. Acesta presupune concesionarea unui teren cu o suprafaţă de 14 hectare, cu drept de cumpărare'', a declarat pentru ZF Transilvania Delia Ungur, director general Euro Business Parc Oradea.

Potrivit acesteia, noua locaţie din Oradea va cuprinde activităţi de producţie, inginerie şi suport pentru diferite unităţi de afaceri din cadrul grupului Emerson. Americanii de la Emerson deţin în prezent pe piaţa locală un campus în parcul industrial Tetarom II din Cluj-Napoca, unde funcţionează 6 unităţi de producţie. Acestea furnizează echipamente specifice pentru: conversia enerigei solare şi eoliene în energie electrică, echipamente pentru măsurarea şi optimizarea exploatării resurselor submarine de gaz şi petrol, regulatoare pentru gaze, dispozitive şi echipamente pentru tehnica instalaţiilor şi echipamente electrice pentru medii explozibile.

În prezent, în parcul industrial Tetarom II din Cluj lucrează circa 1.400 de oameni, în condiţiile în care, de la începutul anului au fost recrutate circa 400 de persoane. Americanii nu se opresc aici şi mai vor încă 100 de oameni până la finalul anului, avându-se în vedere atingea pragului de 1.500 de angajaţi.

Totodată, la Cluj va fi realizată în perioada următoare o nouă clădire cu o suprafaţă de 18.000 mp, unde vor funcţiona atât hale cât şi birouri. Conform planurilor de dezvoltare ale companiei, în momentul finalizării construcţiei, Emerson va mai angaja în jur de 900 de oameni la Cluj, iar valoarea investiţiei se va ridica la 15 mil. euro. Intenţia companiei este însă de a ajunge la peste 2.500 de angajaţi la Cluj, în momentul în care campusul din parcul industrial Tetarom II va funcţiona la capacitate maximă.

Compania Emerson SRL, cu sediu în Cluj-Napoca, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 205,7 mil. lei (circa 49 mil. euro) şi un câştig net de aproape 28,4 mil. lei (6,7 mil. euro), conform site-lui Ministerului Finanţelor Publice.

Americanii sunt prezenţi pe piaţa locală din anul 2006, însă inaugurarea fabricii din parcul industrial Tetarom II (parcul are o suprafaţă totală de 12 hectare) din Cluj-Napoca a avut loc în anul 2008. La nivel mondial grupul Emerson, cu sediul central în St.Louis, Missouri - SUA, oferă produse şi servicii pentru sectoarele: industrial, comercial sau dedicat consumatorilor, grupate în cinci platforme (Process Management, Industrial Automation, Network Power, Climate Technologies şi Commercial&Residential Solutions).

Emerson, listat la Bursa din New York (NYSE:EMR), are peste 133.000 de angajaţi la nivel global şi deţine fabrici în 240 de locaţii din întreaga lume. Anul trecut, vânzările totale ale grupului american Emerson au ajuns la 24,2 mld. dolari, mai mult cu 15% faţă de anul anterior, potrivit informaţiilor existente pe site-ul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO