Companii

Americanii de la NuScale, firmă deţinută de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, încep lucrările de inginerie şi proiectare pentru evaluarea amplasamentului viitoarei centrale electrice cu reactoare modulare mici de la Doiceşti

Americanii de la NuScale, firmă deţinută de...

Autor: Roxana Rosu

04.01.2023, 16:04 739

Compania americană NuScale Power RoPower Nuclear (RoPower), firmă deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, au semnat contractul pentru demararea lucrări de inginerie şi proiectare necesare evaluării amplasamentului viitoarei centrale electrice cu reactoare modulare mici (SMR) din România.

Lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti din România.

Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului şi a investigaţiei geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerinţelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale şi elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

"Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon. Suntem încântaţi să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica şi RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii paşi practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România.", a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.

Începerea acestei etape 1 de lucru urmează semnării în luna iunie 2022 a unui Memorandum de Inţelegere între NuScale şi Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice şi activităţi de autorizare şi de obţinere a licenţelor pentru proiect.

"Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale şi să începem analiza aprofundată şi planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doiceşti. Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează dupa aproape patru ani de colaborare, cercetare şi studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură şi mai performantă tehnologie, precum şi amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtăşesc aceleaşi valori şi angajamentul de a construi un viitor mai verde şi mai sustenabil pentru generaţiile următoare.", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

În iunie 2022, Nuclearelectrica a primit un grant în valoare de 14 milioane dolari de la Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) pentru a pregăti un studiu preliminar de inginerie şi proiectare (FEED) pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modular de mici dimensiuni la Doiceşti.

Centrala va avea 420 MW, va contine 6 module, iar pe langa acestea vor fi construite proiecte solare pana la o capacitate totală de 600 MW.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels