Companii

An record pentru producţia de mere: producătorii au profitat şi au exportat de şapte ori mai mult

An record pentru producţia de mere: producătorii au profitat şi au exportat de şapte ori mai mult

An record pentru producţia de mere: producătorii au profitat şi au exportat de şapte ori mai mult

Autor: Gabriel Razi

06.07.2011, 00:04 2998

"Polonezii nu au mai intrat cu mere pe piaţă ca în alţi anipentru că au avut probleme cu inundaţiile şi cu alte fenomene meteonefavora­bile", spune Ioan Ormenişan, di­rec­tor ge­neral alSucmerom Reghin, unul dintre cele mai importante grupuri deproducători de pe piaţa locală, care exploatează 230 de hectare delivezi de meri.

Recolta internă de mere s-a ridicat anul trecut la 422.000 detone, în creştere cu 11% faţă de anul anterior, acesta fiind şi celmai bun an din 2006 încoace. România, care este al şaseleaproducător la nivel european, a fost, alături de Spania sau Grecia,una din puţinele ţări din UE care au înregistrat creşteri aleproducţiilor de mere.

Producţia internă din Polonia, al doilea mare producătorla nivel european, s-a redus anul trecut cu 24%, la 1,9 milioane detone, în timp ce fermierii unguri au recoltat 480.000 de tone, înscădere cu 5% faţă de anul anterior, potrivit unor estimărirealizate de Asociaţia Mondială a Merelor şi Perelor (WAPA), carereuneşte cei mai mari producători la nivel globlal. Datele maiarată că anul trecut 15 dintre cele 27 de economii din UE auînregistrat scăderi de până la 33% ale producţiilor interne de merefaţă de anul precedent.

În aceste condiţii, companiile din vestul Europei s-aureorientat către merele româ­neşti, ceea ce a dus la majorareaexpor­tu­rilor de peste şapte ori într-un singur an.

Dacă în alţi ani aproape întreaga producţie internă de mereajungea pe tarabele pieţarilor, dar şi pe rafturile marilormagazine, anul trecut au fost exportate 27.000 de tone, 6% dinproducţia internă. Astfel, pe piaţa internă s-a creat un deficit demere care a împins în sus preţurile.

"În ultima perioadă preţul unui kilo­gram de mere s-a mărit cucirca 30%-40%. Preţul merelor a crescut din cauza cererii mari depe piaţa externă", explică Simona Radu, manager al firmei Măr deSibiu, care exploatează 370 de hectare de livezi, pro­duc­ţiafermei sale ridicându-se la 6.000 de tone.

Acum în hipermarketurile din Bucu­reşti un kilogram de merecostă 5,2 lei, în creştere cu 40% faţă de acum un an, conformdatelor din Indexul Alimentar în­toc­mit la sfârşitul lunii iu­niede ZF. Calculele ZF sunt confirmate şi de da­tele Ministeru­luiAgri­cul­tu­rii şi Dez­vol­tării Ru­rale (MADR), care arată că înBu­cureşti în a do­ua jumătate a lunii iu­nie un kilogram de merecosta între 4 şi 6 lei.

Creşterea pre­ţu­ri­lor la mere este sur­prin­zătoare, încondi­ţi­ile în care producţia in­ter­nă de me­re reprezintăaproa­pe 4% din totalul pro­ducţiei europene, nivel care ar trebuisă aco­pere consumul intern, conform datelor MADR.

"Problema privind pre­ţul fructelor şi al legumelor, înspe­ţă şi cel al merelor, nu vine de la ofertă, ci de ladistribuţia în pieţe. Nu numai la noi, dar şi la nivel europeanreţelele de dis­tri­buţie distorsio­nează preţul fi­nal", aexplicat ieri Valeriu Tabără, mi­nistrul agriculturii.

Redu­cerea pre­ţu­lui merelor în urmă­toa­rea perioadă estepuţin probabilă pentru că pe tarabe şi în marile magazine se găsescacum mere din recolta de toamna trecută, iar producătorii estimeazăcă recoltele de anul acesta vor fi slabe din cauza condiţiilormeteo neprielnice de la începutul acestui an.

"Dacă nu era îngheţ şi grindină, cred că producţia din acest anar fi fost foarte bună. Acum pot spune că vom avea o producţie încel mai bun caz medie", spune Ioan Ormenişan de la Sucmerom Reghin.

Între fructele produse în România, merele sunt unele dintre celemai im­portante, în condiţiile în care producţia internă estedepăşită ca şi grad de acoperire al pieţei europene doar de prunecare reprezintă 9,3% din producţia totală a UE. Celelalte fructe,printre care perele, cireşele, vişinele sau caisele acoperă maipuţin de 2% din producţia totală a Uniunii Europene.

Producţia totală de fructe a României s-a ridicat anul trecut la1,4 milioane de tone, însă acest nivel este departe de nivelurilede acum 20-30 de ani. Dacă în anii '80 România avea livezi pe290.000 de hectare, 2% din suprafaţa agricolă a ţării din acelmoment, acum suprafeţele s-au redus la jumătate până la 142.000 dehectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO