Companii

ANAF a identificat în acest an 35 de persoane care au obţinut venituri de circa 26 milioane lei din activităţi online, pe care nu le-au declarat, cea mai mare sumă fiind de 2,1 milioane lei

ANAF a identificat în acest an 35 de persoane care au...

Autor: Roxana Rosu

22.12.2021, 11:55 51131

Inspectorii antifraudă fiscală au identificat în acest an 35 de persoane care au obţinut venituri de circa 26 milioane lei din activităţi online pe care nu le-au declarat, cea mai mare sumă fiind de 2,1 milioane lei, obţinută în 2016-2017, a anunţat miercuri ANAF.

Instituşia a început să verifice în acest an veniturile obţinute din activitatea online, precum monetizarea publicării de conţinut multimedia pe website-uri, reţele de socializare şi platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicaţii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store.

Pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.

Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificată până în prezent, este de 2,11 milioane lei. Aceasta a fost obţinută în perioada 2016-2017 de către o persoană născută în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conţinutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisă Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei.

ANAF subliniază că, în aceeaşi măsură, există şi persoane care şi-au declarat veniturile obţinute din aceste activităţi.

De exemplu, o persoană născută în 1985 a obţinut în perioada 2020-2021 venituri totale de cca 1,70 mil lei şi a depus Declaraţia Unică, în care a declarat venitul net impozabil obţinut în 2020, şi a achitat impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online pentru asigurarea creşterii gradului de fiscalizare şi a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

ANAF recomandă tuturor celor care desfăşoară, sau intenţionează să înceapă, o astfel de activitate, să se asigure că declară şi achită toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO