Companii

ANAF accelerează rambursarea TVA: În martie, autoritatea fiscală a restituit TVA de 4 mld. lei, faţă de 1,6 mld. lei media rambursărilor din primele două luni ale anului

ANAF accelerează rambursarea TVA: În martie,...

Autor: Cristina Bellu

02.04.2020, 14:50 281

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a restituit în luna martie TVA în valoare de aproape 4 miliarde de lei, aferent unui număr de 24.526 deconturi, faţă de 1,6 miliarde de lei media rambursărilor din primele două luni ale anului 2020.

“De la data declarării stării de urgenţă, ANAF a accelerat procesul de rambursare a TVA prin relocarea personalului implicat în acţiunile de control suspendate. Totodată, ANAF a desfăşurat campanii în rândul contribuabililor care au solicitat rambursarea de TVA, pentru a fi pregătite cu rapiditate compensările şi restituirile de taxe, necesare în derularea procedurii de rambursare”, transmit reprezentanţii ANAF.

În acelaşi timp, în vederea implementării mecanismului de rambursare care vizează soluţionarea rapidă a deconturilor de TVA, ANAF a elaborat un proiect de act normativ care se află în prezent în  circuitul de avizare internă.

Totodată, în această perioadă, ANAF a suspendat acţiunile de control fiscal, cu excepţia verificărilor aferente soluţionării rambursărilor de TVA cu control anticipat, a acţiunilor de control  care pot fi continuate prin utilizarea unor mijloace de comunicare la distanţă.

De asemenea, inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF sunt împuterniciţi să se deplaseze pe teren pentru a verifica respectarea interdicţiilor stabilite prin ordonanţele militare.

Controalele efectuate în baza ordonanţelor militare sunt verificări specifice, atribuite temporar, doar pe durata valabilităţii acestora. În urma verificărilor derulate, inspectorii DGAF  au constat în cazul a 11 contribuabili încălcarea măsurilor dispuse prin ordonanţele militare, aplicând amenzi în sumă de 674.000 lei.

Situaţiile în care există indicii de evaziune fiscală, ca urmare a analizei de risc, precum şi cele sesizate de cetăţeni, vor fi investigate de DGAF prin utilizarea activităţilor specifice de la distanţă.

În mod excepţional, pentru instrumentarea unor cazuri flagrante, inspectorii DGAF vor acţiona pe teren pentru a aplica legea, cu respectarea normelor de protecţie sanitară care se impun în această perioadă şi a drepturilor contribuabililor verificaţi.

În ceea ce priveşte activitatea de soluţionare a contestaţiilor conducerea ANAF a aprobat ca pe perioada stării de urgenţă susţinerea contestaţiei să poată fi realizată în faţa organelor de soluţionare a contestaţiilor şi prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la distanţă/telefon. Procedura de soluţionare contestaţii va continua în perioada stării de urgenţă, iar minutele întocmite cu ocazia susţinerii contestaţiei, în care sunt consemnate susţinerile contestatorului, vor fi comunicate de către ANAF tot prin mijloace de comunicare electronică.

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice a solicitat Comisiei Europene autorizarea pentru a putea aplica scutiri de taxe vamale şi TVA pentru importurile destinate prevenirii şi combaterii răspândirii coronavirusului COVID-19, iar Comisia Europeană urmează să emită decizia de aprobare la finalul acestei săptămâni.

În plus, Guvernul a aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 33 din 26 martie 2020,  ca în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA, să nu se facă plata efectivă la organele vamale a TVA pentru importul de medicamente, echipamente de protecţie, alte dispozitive sau echipamente medicale şi materiale sanitare, care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea şi combaterea COVID - 19.     

Organele vamale nu solicită plata TVA în vamã pentru importurile acestor produse pe toatã durata stãrii de urgenţã şi 30 de zile de la data încetării acesteia.

Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidenţiazã de cãtre importatori în decontul de TVA, atât ca taxã colectatã, cât şi ca taxă deductibilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO