Companii

ANAF anunţă îngheţarea fondurilor şi resurselor economice ale TMK Artrom şi altor companii din grup

ANAF anunţă îngheţarea fondurilor şi resurselor...

Autor: Mediafax

24.03.2022, 18:01 307

ANAF a pus în aplicare  prevederile din Regulamentul UE nr.269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei pentru entităţile TMK Artrom, TMK Assets SRL şi TMK Europe GMBH

Cele trei entităţi sunt controlate în mod indirect prin intermediul entităţii TMK Steel Holding United de către o persoana fizică aflată pe lista de sancţiuni dispuse la nivelul Uniunii Europene, prrecizează un comunicat al ANAF.

În conformitate cu Regulamentul UE nr. 269/2014, ”se îngheaţă toate fondurile şi resursele economice care aparţin, se află în proprietate ori posesia sau sunt controlate de orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism sau de persoane fizice sau juridice, entităţi sau organisme asociate acestora, astfel cum figurează în Anexa I”.

Măsurile luate vizează disponibilităţile aflate în conturile bancare precum şi orice alte fonduri sau resurse economice, astfel cum sunt definite la art. 1 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014. Ordinele Preşedintelui ANAF care vizează sancţionarea celor 3 entităţi au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României.

Totodată, la solicitarea TMK Artorom a fost acordată derogarea prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a şi b din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei pentru efectuarea de plăţi esenţiale pentru continuarea activităţii comerciale a societăţii, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaţilor, plăţi către furnizori şi instituţii de credit. Plăţile sunt autorizate cu condiţia ca destinatarii acestora să nu figureze în lista din Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 269/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

Măsuri similare de derogare au fost adoptate şi în alte state membre UE.

Grupul TMK este controlat de Dimitri Pumpianski, care se află pe lista oligarhilor ruşi vizaţi de sancţiuni economice, însumează circa 2.350 de angajaţi şi afaceri de 2 mld. lei. Sancţiunile impuse au venit în urma invaziei declanşate de Rusia în Ucraina, Pumpianski fiind considerat unul dintre oligarhii ruşi apropiaţi de Vladimir Putin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO