Companii

ANAF: Firmele care plătesc impozitul pe profit aferent T1 până la 25 aprilie beneficiază de o reducere de 5-10%; importatorii de medicamente şi echipamente medicale pentru coronavirus nu plătesc TVA la vamă pe perioada stării de urgenţă

ANAF: Firmele care plătesc impozitul pe profit aferent...

Autor: Roxana Rosu

02.04.2020, 11:46 1586

Firmele care plătesc impozitul pe profit aferent primului trimestru, respectiv plata anticipată aferentă aceluiaşi trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie inclusiv beneficiază de o bonificaţie de 10%, respectiv 5% pentru contribuabilii mari, a anunţat ANAF.

Bonificaţiile se aplică în mod corespunzător şi pentru:

- contribuabilii care intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Aceşti contribuabili beneficiază de bonificaţii dacă plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020;

- contribuabilii care intră sub incidenţa Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020, determinat pentru activităţile desfăşurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.

Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie inclusiv, contribuabilii beneficiază de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

Contribuabilii determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de plată prin scăderea din impozitul datorat a bonificaţiei. 

Totodată, Guvernul a aprobat ca firmele care importă medicamente, echipamente de protecţie, sau echipamente şi materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea şi combaterea COVID-19 nu plătesc TVA la vamă, pe perioada stării de urgenţă.

Astfel, organele vamale nu solicită plata TVA pentru importurile acestor produse.

Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidenţiază de către importatori în decontul de taxă, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 297-301 din Codul fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO