Companii

Analiştii financiari membri ai CFA România anticipează o inflaţie medie de 8,62% în următoarele 12 luni şi un curs de 5,0390 lei/euro. ”Un impact al scăderii preţurilor energiei este reducerea anticipaţiilor inflaţioniste la minimul ultimelor 10 luni”

Analiştii financiari membri ai CFA România anticipează...

Autor: Roxana Rosu

24.03.2023, 09:38 297

Analiştii financiari din Asociaţia CFA România anticipează o inflaţie medie de 8,62% pentru orizontul de 12 luni, în paralel cu deprecierea leului, la o medie de 5,0390 lei pentru un euro.

În cazul orizontului de 6 luni, majoritatea analiştilor (81%) se aşteaptă la un curs sub 5 lei/euro, valorea medie a anticipaţiilor fiind de 4,9815 lei pentru un euro.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania, calculate lunar, a crescut în luna februarie (cu 9,9 puncte) la valoarea de 53,2 puncte, susţinut atât de majorarea cu 9,1 puncte a componentei de condiţii curente, cât şi cu 10,2 puncte a componentei de anticipaţii.

“Pe fondul stirilor pozitive de reducere a preturilor diverselor tipuri de energie, si revizuirea in sens crescator a proiectiilor de crestere economica atat in economiile dezvoltate cat si in tarile emergente, Indicatorul de Incredere al CFA Romania si-a continut cresterea. In luna februarie, Indicatorul a marcat o crestere semnificativa a ambelor sale componente. Un alt impact al scaderii preturilor energiei este reducerea anticipatiilor inflationiste la minimul ultimelor 10 luni.”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA Vicepreşedinte al Asociatiei.

În ceea ce priveste evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în orase, 52% dintre participanţii la sondajul CFA anticipează o stabilitate a acestora, în timp ce  43% văd o scadere în următoarele 12 luni. De asemenea, 62% consideră că preturile actuale sunt supraevaluate, iar o treime cred că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,1%.

Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut faţă de exerciţiul anterior, la 2,4%.

Datoria publică în PIB este estimată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO