Companii

Analiză Business Construct. Constructorii apelează tot mai des la prefabricate, în lipsa muncitorilor

Analiză Business Construct. Constructorii apelează tot...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

16.02.2017, 21:15 477

Producătorii de prefabricate din beton „turează mo­toa­rele“ pentru a face faţă cererilor venite din partea con­structorilor de malluri şi birouri, care au început să renunţe tot mai mult la turnarea betonului direct pe şantier. Cauza este tot problema lipsei de forţă de muncă, de care se plâng companiile de construcţii în ultima perioadă. Prefabricatele presupun mai puţină forţă de muncă necesară pentru a turna betonul, iar timpul de finalizare a structurii este mai redus.

„Prefabricatele sunt într-adevăr preferate betonului turnat pe şantier, dar nu la orice fel de construcţii, ci doar la cele din logistică, la malluri, la birouri momentan. În rezidenţial nu se folosesc aproape deloc. Nu mai există atât de multă forţă muncă disponibilă care să stea pe şantier să toarne beton. În plus, timpul pentru instalarea prefabricatelor e mai scurt, iar calitatea e mai bună, şantierele sunt mai curate“, spune Gabriel Colobăţiu, preşedintele Prefbeton, Asociaţia Producătorilor de Prefabricate din Beton. Printre companiile care au apelat la această strategie se numără şi Bog’art, care construieşte prima fază a proiectului de birouri The Bridge, de la Orhideea. Geo Mărgescu, directorul Forte Partners, dezvoltatorul proiectului spunea într-un interviu acordat ZF că s-a apelat la utilizarea prefa­bri­catelor, cu toate că este o operaţiune mai costisi­toare decât cea de turnare a beto­nului direct în şan­tier, de­oarece permite o res­pec­ta­re mai strictă a progra­mului de construcţie, dar şi lipsa de muncitori cu care se mai confruntă compa­niile din domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO