Companii

Analiză. De ce pariază producătorii agricoli pe sistemul integrat de producţie: „Dacă nu reuşeşti să vinzi materia primă, te poţi bloca“

Accesul la materie primă este extrem de important acum, mai ales că producătorii au acces să urmărească produsele, unul dintre avantajele principale ale sistemului integrat.

Accesul la materie primă este extrem de important acum, mai ales că producătorii au acces să urmărească produsele, unul dintre avantajele principale ale sistemului integrat.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

01.08.2022, 20:40 159

♦ Conceptul de „farm to fork“ (de la fermă la furculiţă) este promovat de Uniunea Europeană şi se doreşte, printre altele, asigurarea unei oferte de produse alimentare suficiente.

Sistemul integrat de producţie devine din ce în ce mai apreciat de fermierii români în condiţiile în care tot mai mulţi aleg să treacă de la simpla producţie de materie primă aşa cum sunt carnea, laptele sau legume sau fructe mai departe către propria fabrică de procesare. Mulţi aleg să-şi deschidă chiar propriile magazine sau restaurante.

„Noi lucrăm integrat, avem producţie vegetală, fermă de animale, abator, fabrică, carmangerie, am magazine, restaurant, dar e foarte greu pe segmentul ăsta, cel mai bine e să fim uniţi mai mulţi şi să cumpărăm clădiri de la marile lanţuri de magazine şi să punem noi marfă pe rafturi. Dacă ne-am asocia, am putea exporta şi produse finite, nu grâu şi animale vii”, a declarat Alexandru Baciu, proprietarul Fermei Baciu, un fermier din Călăraşi. Antreprenorul care deţine compania Prest Serv Internaţional, cu afaceri de 25 de milioane de lei în 2021, spune că fermierii trebuie să se unească pentru ca agrobusinessul local să se poată dezvolta. La rândul lui, Dacian Badea, preşedintele Cooperativei Fermele Ecologice Silvania, crede că avantajul sistemului integrat de producţie este că poţi controla calitatea materiei prime. 

„Principalul ajutor al sistemului integrat de producţie este dat clientului. Ca să pui pe masa clienţilor nişte produse mai bune, mai sănătoase, bio, este nevoie de acest lanţ integrat pentru că putem controla calitatea, că în ambalajul finit este un produs de calitate, dintr-un lapte de calitate, de la un animal bine crescut cu furaje de calitate. Nu putem controla alţi furnizori şi cel mai bine e să fii propriul furnizor pe lanţul alimentar”, consideră el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO