Companii

ANALIZĂ. Petrol şi produse petroliere ruseşti de 10 mld. euro au alimentat pompele românilor în ultimii cinci ani. Ce se întâmplă la iarnă? „Sunt soluţii“, spun oamenii din piaţă

Pe plan local, ruşii au o rafinărie, Petrotel-Lukoil, cu o capacitate de procesare de circa 2,5 mil. tone anual, o reţea de circa 300 de benzinării Lukoil, dar şi reţeaua 19 benzinării care operează cu brandul Gazprom.

Pe plan local, ruşii au o rafinărie, Petrotel-Lukoil, cu o capacitate de procesare de circa 2,5 mil. tone anual, o reţea de circa 300 de benzinării Lukoil, dar şi reţeaua 19 benzinării care operează cu brandul Gazprom.

Autor: Roxana Petrescu

12.08.2022, 10:00 195

♦ Deja OMV Petrom, cel mai mare jucător din piaţa carburanţilor, a anunţat că a identificat soluţii pentru a înlocui complet petrolul rusesc în mixul său de produse ♦ Din decembrie, la fel trebuie să facă toţi jucătorii. Va fi greu, dar nu imposibil spun oamenii din piaţă, deşi această mişcare va veni cu un cost pe măsură.

Datele de a INS arată că în perioada 2017-aprilie 2022, România a adus din Rusia petrol de circa 6,1 miliarde de euro la care se adaugă produse petroliere, pentru aceeaşi perioadă, de circa 3,7 miliarde de euro.

Pentru piaţa locală, parteneriatul cu Rusia este important în acoperirea consu­mului intern de petrol şi produse petroliere, 20% din aurul negru venind de la ruşi şi 25% din consumul de carburanţi fiind acoperit prin importuri de produse petroliere ruseşti. Pe plan local, ruşii au o rafinărie, Petrotel-Lukoil, cu o capacitate de procesare de circa 2,5 milioane de tone anual, o reţea de circa 300 de benzinării Lukoil, dar şi reţeaua de 19 benzinării care operează cu brandul Gazprom.

Părerile sunt împărţite în legătură cu problemele cu care România s-ar putea confrunta în iarna aceastui an, când va intra în vigoare interdicţia privind importul de petrol şi produse petroliere ruseşti. În timp ce unii analişti cred că nu este exclusă o eventuală raţionalizare a consumului de carburanţi, alţi specialişti din piaţă sunt de părere că există alternative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO