Companii

Analiză Saxo Bank: Cerealele se scumpesc pe pieţele internaţionale, pe măsură ce impulsul energiei şi metalului se estompează

Analiză Saxo Bank: Cerealele se scumpesc pe pieţele...

Autor: Roxana Rosu

18.01.2021, 12:20 181

Preţul majorităţii mărfurilor a crescut constant în ultimele luni, tendinţă care s-a menţinut şi în a doua săptămână a lunii ianuarie, deşi într-un ritm încetinit, arată o analiză a Saxo Bank.

Principala excepţie a fost sectorul de cereale care a crescut mai mult, după ce un raport guvernamental american a arătat că oferta scade, în timp ce a crescut cererea cu mai mult decât era aşteptat.

Piaţa bull de şase luni în culturi a primit un nou impuls săptămâna trecută, după ce raportul Guvernului SUA de aprovizionare şi cerere a agriculturii mondiale (WASDE) a redus perspectivele de la aşteptările deja reduse. Combinaţia de reduceri la producţia de porumb şi soia din SUA şi estimările pentru mai multe exporturi au ajutat la susţinerea preţurilor, ambele culturi ajungând la maxime pe ultimii şapte ani.

În plus, preţurile la grâu au crescut după ce Rusia a declarat că noua sa taxă la exportul de grâu care, împreună cu bordurile la export, va fi introdusă pe 15 februarie. Ea va creşte şi mai mult, în eforturile de calmare a preţurilor interne la produsele alimentare. Această combinaţie a ajutat la creşterea preţurilor la grâu din Chicago la un nivel record pe ultimii şase ani.

Creşterea preţurilor mărfurilor agricole, condusă de cereale şi oleaginoase, a avut loc într-o anumită măsură în timp ce accentul pe piaţă a fost pus în altă parte. Dar creşterea continuă, care a dus la creşterea indicelui agricol Bloomberg cu peste 40% în ultimele şase luni, a început să renască îngrijorările cu privire la impactul asupra economiei şi inflaţiei.

În timp ce creşterea preţurilor se poate întrerupe până când lansarea vaccinului va prinde avânt, piaţa va trebui să se bazeze pe cererea continuă, suficient de puternică, de investiţii pentru a menţine pieţele susţinute în lunile următoare, când impactul negativ al blocărilor şi al mobilităţii reduse va fi cel mai mare.

Randamentele obligaţiunilor americane pe termen lung au crescut brusc după ce democraţii au obţinut majoritatea Senatului şi, împreună cu lansarea vaccinurilor, a ridicat temporar îngrijorări cu privire la faptul că Rezerva Federală va creşte dobânda mai devreme decât se aştepta. Cu toate acestea, aceste griji au dispărut după ce preşedintele Fed a declarat că FOMC nu va creşte dobânda decât dacă vor vedea semne îngrijorătoare ale inflaţiei. Un alt indiciu că băncile centrale din întreaga lume sunt pregătite să lase inflaţia să crească mai mult înainte de a acţiona pentru a sprijini creşterea şi crearea de locuri de muncă.

Saxo Bank estimează că aurul va ajunge la 2200 dolari/uncia, iar cel al argintului la 35 dolari/uncie.

Având în vedere aceste evoluţii, aurul poate petrece ceva timp calibrându-se la mişcările recente ale dolarului şi randamentelor, înainte de a începe din nou să urce. După căderea de la începutul lunii ianuarie, aurul s-a aşezat într-un interval relativ restrâns în jurul valorii de 1850 USD / uncie şi, mai ales, peste media sa mobilă de 200 de zile, în prezent la 1843 USD / uncie. Pentru a clarifica calea pentru o recuperare, aurul trebuie acum să depăşească 1865 USD / uncie, în timp ce suportul liniei de trend poate fi găsit la 1820 USD / uncie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO