Companii

ANALIZĂ. Top 50 cele mai mari fabrici din industria alimentară şi a băuturilor. Ce s-a schimbat în cinci ani? Podiumul cu Coca-Cola (băuturi răcoritoare), Ursus (bere) şi Bunge (uleiuri vegetale, dar şi componentă agro) este neschimbat. Companiile cu capital autohton Oltina, Carpathian Springs (Aqua Carpatica) şi Simultan au intrat în top

ANALIZĂ. Top 50 cele mai mari fabrici din industria...

Autor: Florentina Niţu

03.12.2021, 19:20 3417

♦ Romaqua (băuturi), Unicarm (mezeluri, dar şi retail) şi Transavia (carne de pasăre) sunt cele mai puternice afaceri antreprenoriale din industria alimentară şi a băuturilor.

Cei mai mari 50 de producători din industria alimentară şi a băuturilor au avut în 2020 o cifră de afaceri de 30 de miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de 2016, într-un an greu încercat de pandemia de COVID-19. Businessul acestor jucători a reprezentat anul trecut puţin peste 50% din cifra de afaceri totală a companiilor din industria alimentară şi a băuturilor, în timp ce în urmă cu cinci ani era de 45%, dintr-o piaţă estimată la aproape 60 de miliarde de lei, care a fost constantă, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor din cataloagele anuale Cei mai mari jucători din economie, realizate pe baza datelor de la Registrul Comerţului. 

Profitul net cumulat al marilor fabrici a fost de 1,6 mld. lei în anul pandemic, cu 70% mai mare decât acum cinci ani, ceea ce denotă că investiţiile companiilor în tehnologizare, digitalizare şi optimizarea proceselor de producţie se văd. În plus, anul trecut, multe din fabricile de produse alimentare au lucrat la capacitate maximă în anumite perioade, pentru că cererea din piaţă a fost mare, mai ales înainte de starea de urgenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO