♦ Cele aproape 13.000 de firme producătoare de alimente (cod CAEN 1011-1092) au împreună peste 140.000 de angajaţi, conform ultimelor date de la Registrul Comerţului ♦ Cei mai mulţi oameni din industria alimentară sunt angajaţi în fabricile de pâine ♦ Nicio fabrică de lapte nu este prezentă în top 20 angajatori din sectorul alimentar.
Primii 20 de angajatori din industria alimentară au avut anul trecut împreună peste 26.000 de salariaţi, cu circa 4.000 de oameni mai mult faţă de acum cinci ani, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi de la Ministerul de Finanţe. ZF a luat în calcul doar entităţile fiscale, nu şi grupurile de companii din sectoare precum producţia cărnii, a pâinii, laptelui, dulciurilor sau uleiurilor (codurile CAEN de la 1011 la 1092). Dintre cele 20 de companii analizate, doar şase au mai puţini angajaţi ca în 2017, deşi forţa de muncă este una dintre problemele invocate de cei mai mulţi jucători din sector. Mai exact, deşi este o industrie unde e nevoie de mulţi oameni, aceştia nu sunt uşor de atras de către companiile din domeniu.
Cel mai mare angajator rămâne compania din industria cărnii Unicarm, controlată de Vasile Lucuţ, cu peste 3.000 de salariaţi. De altfel, în top cinci angajatori, patru sunt din sectorul producţiei de carne. Vel Pitar, cel mai mare jucător din sectorul panificaţiei, este şi cel mai mare angajator din această piaţă.
La fel ca şi în alte sectoare ale economiei româneşti, marii jucători din industria alimentară au nevoie de mai mulţi salariaţi, mai ales în contextul în care consumul a fost pe o pantă ascendentă în ultimii ani.