♦ În top 500 de exportatori din 2023, condus de sectorul auto, de componente auto, dar şi de traderii de cereale, doar opt sunt companii active în producţia de alimente, fie că vorbim de lactate, mezeluri sau snackuri ♦ Şi acum cinci ani, în top 500 de exportatori erau tot opt producători din industria alimentară ♦ Faţă de acum cinci ani, deficitul comercial al României cu produse alimentare a crescut cu 53%, era 4,1 mld. euro în 2019.
Industria alimentară, un sector care a crescut în ultimii ani, dar care nu poate face faţă întregului necesar de consum, a pus în clasamentul celor mai mari 500 de exportatori din România în 2023 doar opt companii, în contextul în care, deşi livrările peste hotare cresc, forţa unui număr limitat de producători este insuficientă pentru a sta lângă sectoare puternice precum automotive, energie sau trading de cereale.
În 2023, exporturile de alimente ale României (cu excepţia cerealelor, animalelor vii şi seminţelor) s-au situat la circa 3 mld. euro. Din acestea, aceşti primi opt exportatori reprezintă în jur de 20-30%, conform estimărilor ZF.
Datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în 2023 cel mai mare exportator de alimente a fost Fabrica de Lapte Braşov, care produce lactate Olympus. Compania s-a clasat pe locul 186, fiind şi singura companie din sectorul alimentar prezentă în primii 200 de „livratori“ peste hotare.
ZF nu a luat în calcul şi producţia de ulei de exemplu în contextul în care mare parte din jucători se ocupă şi cu trading de cereale.
Astfel, al doilea cel mai mare exportator este compania AAylex One, producătorul cărnii de pui Cocorico. În clasament se regăsesc companii precum Convenience Prod (produse din carne), Star Foods EM (snackuri), Transavia (carne de pui), Danone (lactate), Alka (snackuri) şi Agricola International (carne de pui şi mezeluri).