♦ „Afacerile de familie sunt definite ca fiind coloana vertebrală a economiei mondiale. (...) Sunt văzute ca a treia putere a lumii“ ♦ Catena-Fildas, Cris-Tim, Transavia, Adrem Invest, Bog’Art şi Autonom sunt doar câteva dintre cele mai puternice afaceri de familie din România, ele fiind totodată în topul celor mai importanţi actori din sectorul lor.
În Europa sunt 17 milioane de afaceri de familie, ceea ce reprezintă circa 60% din totalul companiilor de pe Bătrânul Continent. Ponderea în total firme diferă de la ţară la ţară, însă importanţa acestor businessuri peste tot în lume e incontestabilă. Ce impact au ele în economia românească?
„Din păcate, nu există statistici referitoare la afacerile de familie din România. În plan european însă, statisticile arată că circa 60% din totalul businessurilor sunt afaceri de familie. Iar în top 100 cele mai mari firme, ponderea e de 25%“, spune av. Mihaela Hărşan, secretar general în cadrul Family Business Network România, asociaţie membră a European Family Businesses.
Această asociaţie grupează 34 de membri, companii sau grupuri de companii antreprenoriale care în 2022 au avut afaceri de 4,73 mld. euro şi 28.748 de salariaţi. Anul trecut, aceste valori au crescut, mai ales că asociaţia a primit doi noi membri cu cifră de afaceri de peste 100 mil. euro. Conform informaţiilor de pe site-ul propriu, printre membri se numără Transavia, Secom, Cris-Tim, Temad, Fan Courier, Fildas Trading, Adrem Invest şi Bog’Art, unele dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale româneşti.