Companii

Analiză ZF. Cât produci pentru fabrica ta? Productivitatea din fabricile româneşti a crescut şi de 5-7 ori faţă de 2008, salariile s-au majorat de trei ori

Analiză ZF. Cât produci pentru fabrica ta?...

Autor: Cristina Roşca

27.08.2022, 16:31 985

♦ În 2008, în doar patru domenii industriale dintr-un total de 230, productivitatea muncii fiecărui salariat depăşea un milion de lei/an. În acel an, salariul mediu net din industrie era de 1.042 de lei ♦ În 2021 sunt 31 de sectoare din industrie unde productivitatea fiecărui salariat trece de un milion de lei, iar salariul mediu net a urcat la 3.500 de lei ♦ Cele mai productive trei sectoare din industria românească sunt fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, adică rafinăriile, producţia de malţ – un ingredient utilizat în sectorul de bere - şi producţia de ulei ♦ Fabricare tutunului şi producţia de bere au ieşit din rândul celor mai productive industrii în perioada 2008-2021 ♦ Au urcat puternic producţia de maşini, cea de electronice sau de îngrăşăminte.

România are 229 de CAEN-uri (domenii de activitate) în zona de producţie, este vorba de cele cuprinse între 1011 şi 3320. În 31 dintre aceste domenii, adică în unu din şapte, productivitatea (cifra de afaceri adusă de fiecare angajat) sare de 1 milion de lei în 2021, cele mai recente date publice.

Spre comparaţie, în 2008, ultimul an de boom economic înainte de criza fi­nan­ciară anterioară, acelaşi prag de 1 milion de lei cifră de afaceri per angajat nu era depăşit decât de patru sectoare din zona de producţie.

Acest indicator demonstrează astfel, încă o dată, cât de mult a avansat industria României, fie că e vorba de producţia de alimente, băuturi şi tutun, fie de cea de maşini şi componente, de electronice şi electrocasnice sau cea de fabricare a produselor chimice şi a îngrăsămintelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO