Companii

ANALIZĂ ZF. Cea mai căutată hartă de investitorii în energie: unde se mai pot monta unităţi de producţie, eoliene sau solare? Dobrogea şi Banatul sunt complet închise

ANALIZĂ ZF. Cea mai căutată hartă de investitorii în...

Autor: Roxana Petrescu

02.01.2022, 12:50 7293

În acest moment, sistemul energetic local poate acomoda circa 8.900 MW în unităţi de producţie de energie electrică, indiferent de sursă, jumătatea de nord-vest fiind cea mai ofertantă Locurile bune pentru eoliene, aşa cum sunt judeţele din Dobrogea, sunt complet ocupate, dar specialiştii spun că pe fondul avansului tehnologic se pot obţine randamente satisfăcătoare şi în judeţe caracterizate de o briză mai slabă.

Investiţiile în noi unităţi de producţie devin aproape critice în contextul în care România nu îşi mai poate asigura din surse interne consumul de energie. Mai mult, circa jumătate din capacitatea instalată a sistemului energetic este nefuncţională, astfel că în linii mari România se bazează acum pe circa 10.000 de MW, dar mai are nevoie de încă pe atât, din toate tehnologiile, pentru a-şi redobândi statutul de exportator de energie.

Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, companie cheie pentru tranziţia energetică a României, a pus recent la dispoziţia investitorilor, pe propriul site, o hartă unde pot fi analizate capacităţile disponibile pentru integrarea de noi capacităţi de producţie. Harta este formată din 10 regiuni, informaţiile putând fi consultate pentru anul acesta, 2025 şi 2030. Olanda, de exemplu, prin operatorul său de transport, Tennet, a pus la dispoziţia celor interesaţi un instrument similar, accesul la date în timp real, alături de claritatea legislaţiei fiind elemente cheie în procesul de atragere a investiţiilor. De asemenea, harta include informaţii privind evoluţia capacităţii transfrontaliere, capacitate cu atât mai importantă cu cât, anul acesta, România s-a apropiat de câteva ori de limita maximă a importurilor de energie pe fondul deficitului de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO