♦ În patru ani din ultimii zece, liderul absolut a fost şi cel autohton, şi anume în 2018, când Bog’Art şi-a adjudecat prima poziţie în top, dar şi în 2021, 2022 şi 2023, când Spedition UMB a urcat pe scaunul de lider ♦ „Dacă finanţările ar fi asigurate, piaţa construcţiilor ar rămâne pe un trend ascendent şi stabil“, spune Cristian Erbaşu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu, care s-a aflat în 2019 pe primul loc în topul constructorilor, cu un rezultat de 985 mil. lei.
Contractele publice consistente sunt responsabile de poziţionarea la vârf a jucătorilor din domeniul construcţiilor, este concluzia care reiese din analiza informaţiilor care arată cine a condus piaţa de profil în fiecare din ultimii zece ani din punctul de vedere al cifrei de afaceri.
Astfel, de trei ani încoace, Spedition UMB, compania de construcţii a antreprenorului băcăuan Dorinel Umbrărescu, nu mai părăseşte prima poziţie în topul celor mai mari jucători din industria construcţiilor, avansând cu circa un miliard de lei de la un an la altul, până la un record de 3,1 miliarde de lei cifră de afaceri în 2023.
Un singur constructor român a mai reuşit performanţa de a fi lider pe piaţa de profil în ultimul deceniu – mai exact, Bog’Art, compania familiei Doicescu, poziţionată la vârf cu rezultatul din 2018.
În prezent, Spedition UMB, alături de celelalte două firme de construcţii din acelaşi grup, este implicată în realizarea Autostrăzii A7 către Moldova, lucrând la toate tronsoanele dintre Buzău şi Paşcani. Acelaşi consorţiu mai lucrează la tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Piteşti (mai exact între Coloneşti şi Piteşti), cu o lungime de circa 32 de kilometri, dar şi la Drumul Expres Brăila – Galaţi, cu o lungime de circa 11 kilometri. Potrivit datelor din presa locală, Umbrărescu spunea, în primăvara acestui an, că cele două drumuri expres împreună cu porţiunea dintre Buzău şi Focşani a autostrăzii A7 ar urma să fie finalizate în cursul acestui an.