♦ Cel mai important canal de vâzare din România este astăzi cel de discount, care a ajuns la final de 2024 la o cotă de piaţă de 27,7%, după creşteri succesive an de an ♦ Dincolo de acest canal, singurele care mai câştigă teren sunt proximitatea modernă şi online-ul ♦ În cazul acestora două din urmă, crezul e acelaşi – consumatorul e tot mai grăbit, aşa că vrea să poată face shopping rapid, chiar dacă asta îl costă mai mult ♦ Pe de altă parte, la discounteri, crezul e cu totul altul, şi anume că preţul e cel mai important argument la shopping ♦ Şi aşa este. Ambele idei sunt valabile, doar că fiecare pentru un alt tip de client.
Cristian B., un tânăr corporatist din Bucureşti, comandă online alimente şi bunuri de larg consum nealimentare cam o dată pe săptămână, iar la magazinul de proximitate ajunge de 2-3 ori în aceeaşi perioadă. Deşi ştie că cele două formate pot fi mai scumpe decât altele, deşi e conştient că la fiecare şedintă de cumpărături poate ajunge să plătească cu câţiva lei sau, chiar cu câteva zeci de lei mai mult, alege aceleaşi opţiuni.
„Prefer să fac shopping online sau în proximitate, chiar dacă asta înseamnă că plătesc mai mult. Consider că şi timpul costă bani, iar o vizită la un hipermarket sau la un discounter ar înseamna câteva ore pierdute, dat fiind că nu am în apropiere astfel de magazine. Ţinând cont că ar trebui să iau maşina, să consum carburant şi să stau şi în trafic, plus în magazin ar trebui să petrec mai mult timp pentru că e mai mare şi, totodată, mai aglomerat, o vizită într-un astfel de univers nu se justifică“, afirmă el.
Totuşi, asta nu înseamnă că nu se uită la preţuri, că nu caută oferte sau promoţii, că nu face comparaţii. Doar că timpul e preţios şi el şi, deşi greu cuantificabil în bani, costă.