♦ Programul guvernamental ConstructPlus, care a promis un buget de 150 de mil. euro pe an pentru finanţarea investiţiilor în producţia de materiale de construcţii, este un element de atracţie pentru aceşti investitori ♦ Investiţiile constructorilor în staţii şi fabrici de prefabricate, materiale folosite cu precădere în domeniul infrastructurii, vin pe fondul unei efervescenţe ridicate a acestui sector, mai ales în ultimul an ♦ În plus, licitaţiile deschise în acest moment în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) vin cu promisiunea şi mai multor proiecte în această zonă a infrastructurii.
Blocajele în aprovizionare şi dorinţa de a nu mai sta la mâna furnizorilor i-au făcut pe mai mulţi constructori români să investească în propriile fabrici de materiale de construcţii. Dacă unii sunt abia la început cu aceste planuri, alţii au identificat această nevoie de mai multă vreme şi au făcut investiţiile corespunzătoare.
Programul guvernamental ConstructPlus, care a promis un buget de 150 de milioane de euro pe an pentru finanţarea investiţiilor în producţia de materiale de construcţii, este un element de atracţie pentru aceşti investitori, însă recent, reprezentanţii Ministerului Economiei au spus că, dintre cele 90 de cereri depuse pentru accesarea de fonduri, vor putea fi finanţate probabil maximum şapte-opt proiecte. Lista beneficiarilor nu a fost publicată nici până acum, deşi înscrierile s-au încheiat de mai bine de două luni.
Construcţii Erbaşu şi Drum Asfalt sunt două dintre firmele de construcţii care şi-au anunţat recent investiţiile în fabrici de prefabricate. Companii din alte domenii, precum cel al distribuţiei de materiale, au luat aceeaşi decizie. Este cazul Sipex din judeţul Prahova, al cărui acţionar, Irinel Gheorghe, spunea recent că analizează opţiunile privind deschiderea unei unităţi de producţie cu fonduri nerambursabile prin intermediul programului anunţat de Guvernul României pentru sprijinirea producţiei locale de materiale de construcţii. Pentru acest proiect de investiţii, Sipex a achiziţionat în 2023 un teren cu o suprafaţă de 7,5 hectare în comuna Ariceştii Rahtivani. Tot acolo va construi o centrală fotovoltaică care ar trebui să acopere necesităţile energetice ale unităţii de producţie despre care antreprenorul nu a oferit însă mai multe detalii.