Companii

Analiză ZF. Cum s-a tradus primul an de criză pentru furnizorii de energie: de la un profit cumulat de 1 mld. lei, companiile din sector au ajuns la o pierdere de 1,1 mld. lei. Puţine au ieşit pe plus

Analiză ZF. Cum s-a tradus primul an de criză pentru...

Autor: Roxana Petrescu

10.09.2022, 11:10 450

Anul 2022 este mult mai dificil pentru companiile care furnizează energie electrică pentru consumatorii finali, majoritatea fiind afectate de întârzierea plăţilor promise de statul român prin schema de sprijin pentru facturi.

Pe plan local, la finalul anului 2021 erau înregistrate 173 de companii active în furnizarea de energie electrică, cu un business cumulat de circa 28 de miliarde de lei (aproape 6 mld. euro). Deşi afacerile au crescut cu 32% faţă de anul 2020, prin­ci­palul factor fiind scumpirea energiei, la nivelul pieţei s-au înregistrat pierderi de 1,1 miliarde de lei în timp ce profiturile nete strânse de jucătorii de profil au auns la 492 mi­lioane de lei, arată datele transmise de ONRC. Faţă de 2020, rezulta­tele oglindesc o deteriorare semnificativă a pieţei. Astfel, în 2020 profiturile nete erau la un nivel de peste 1 miliard de lei, în timp ce pierderile erau de numai 146 de milioane de lei.

Anul acesta însă, cifrele arată şi mai rău pentru sectorul de furnizare a energiei în contextul aplicării schemei de sprijin pentru facturi, schemă care în mare parte a fost finanţată până acum pe banii companiilor de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO