♦ Cea mai mare dependenţă de importuri este în sectorul cărnii, astfel că importurile ţării s-au situat la1,5 miliarde de euro doar în ceea ce priveşte carnea ca materie primă ♦ La acestea se adaugă şi preparatele din carne şi peşte, unde importurile s-au ridicat la 420 mil. euro ♦ Din cele 15 categorii de produse alimentare luate în calcul de ZF, doar în cea a grăsimilor şi uleiurilor vegetale şi animale România este pe excedent comercial.
Deficitul comercial al României în materie de produse alimentare (cu excepţia animalelor vii şi cerealelor) a ajuns la 6,3 miliarde de euro în 2023, în creştere cu 11% faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
ZF a luat în calcul 15 categorii precum carne, lapte, lactate, legume, fructe, dar şi produse procesate şi nu a inclus cerealele şi seminţele şi fructele oleaginoase.
Exporturile în ceea ce priveşte cele 15 categorii analizate de ZF au crescut cu 3%, la peste 3 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat cu 9%, la circa 9,4 miliarde de euro.
Atât importurile, cât şi exporturile şi-au mai domolit creşterile având în vedere că în 2022 livrările peste hotare au avansat cu 40%, în timp ce importurile au avansat cu 27%.