Companii

ANALIZĂ ZF. Deficitul de alimente şi animale vii se adânceşte, după ce a crescut cu 50% în 2024. Antreprenorii spun că pieţele trebuie împărţite echitabil între fermieri, producători şi comercianţi, dar şi că trebuie să facem zootehnia mai atractivă. De ce ne „înecăm“ în importuri?

ANALIZĂ ZF. Deficitul de alimente şi animale vii se...

Autor: Mădălina Dediu Panaete, Florentina Niţu

12.02.2025, 00:07 2703

Agricultura românească, un sector de 10 mld. euro, cu o pondere de numai 2% a culturilor primare în PIB, are o serie de probleme care îngreunează dezvoltarea mai multor ramuri şi nu doar a celei vegetale, de cereale şi oleaginoase Pe de o parte, subvenţiile sunt mai mici faţă de alte state din vestul Europei, iar pe de altă parte este o problemă de organizare care vine atât din lipsa asocierii, cât şi din accesul greoi la piaţa de desfacere.

În 2024, România a avut aproape 5 miliarde de euro deficit comercial pentru alimente şi animale vii, în creştere cu 50% faţă de anul 2023, o evoluţie fără precedent, care arată că singura constantă din ultimii trei ani este creşterea defici­tului, indicator care a dat semne de îngri­jorare încă de acum un deceniu, potrivit unei analize realizată de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Mai mult, dacă importurile au avut o creştere continuă în ultimii zece ani, 2024 a venit cu o scădere a exporturilor, ceea ce a condus implicit la o majorare puternică a deficitului. De exemplu, România a plătit 11,4 miliarde de euro pentru a aduce în ţară alimente şi animale vii şi a trimis în afară de 6,5 miliarde de euro, cu 14% mai puţin decât în 2023, conform datelor INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
ZF HR TRENDS